zwangertschapstrimesters
Blog,  Zwanger

De zwangerschapstrimesters | Hoe werkt dat nou precies?

Van harte gefeliciteerd, je bent zwanger! Bij een zwangerschap moet zowel  een vrouw als man zich voorbereiden op hun nieuwe rol als vader en moeder. Dat is best spannend! Voor vrouwen geeft een zwangerschap nog iets extra’s mee, namelijk de verandering van het lichaam en de psychische  gesteldheid. Zij krijgen gedurende de zwangerschap last van de eerste symptomen of andere gekke kwaaltjes.

Tijdens de zwangerschap moet een vrouw ook rekening houden met de zogeheten ‘zwangerschapstrimesters’. Deze zijn te onderscheiden in drie fasen en hebben zo hun eigen ontwikkeling.

In dit artikel leg ik je precies uit wat de indeling is van de 3 zwangerschapstrimesters en wat je als aanstaande mama kunt verwachten.

De zwangerschapstrimesters | Hoe werkt dat nou precies?

Het eerste trimester

Het eerste zwangerschapstrimester bestaat uit 3 maanden. In deze drie maanden komen  de eerste symptomen van de zwangerschap om de hoek kijken, zoals; vermoeidheid, misselijkheid en pijnlijke borsten. Wat heel bijzonder is, is dat in deze periode eventuele twijfels kunnen opspelen rondom de acceptatie van de zwangerschap. Onzekerheid en angst kunnen hier een grote rol in spelen. Je partner en jij kunnen hier zelfs conflicten over krijgen.

Het tweede trimester

De meeste aanstaande mama’s vinden het tweede trimester (bestaat uit 3 maanden) makkelijker dan het eerste. Tijdens deze periode staat het vertrouwen van het moederschap op de voorgrond en speelt angst en onzekerheid een veel mindere rol. Ook zijn de meeste zwangerschapskwaaltjes verleden tijd. Maar ondanks dat zijn er nieuwe veranderingen in je lichaam merkbaar. Je buik zal groter worden naarmate de baby blijft groeien en je zult hem tijdens deze zwangerschapstrimester ook voor het eerst gaan voelen, joepie!

Het derde trimester

Het derde trimester (bestaat uit 3 maanden) is tevens je laatste trimester van je zwangerschap. En als je dacht dat je er eindelijk van af was, nee hoor; in deze fase neemt de angst en onzekerheid gewoon weer toe. Dit keer is dat rondom de bevalling en de gezondheid van je kindje. Het schijnt bij sommige vrouwen soms zo heftig te zijn, dat ze nare dingen kunnen gaan dromen.

Ook neemt tijdens het derde trimester de kortademigheid toe. Het opzwellen van voeten, handen en gezicht is trouwens ook geen pretje. Wat het minst fijne is, is brandend maagzuur en moeite hebben met slapen.

De zwangerschap is eenmaal een periode van veel aanpassingen en hopen dat alles weer met gemak voorbij waait. Ben je al eens zwanger geweest of ben je bijna aan het einde van je zwangerschap? Welke van de drie zwangerschapstrimesters vond jij het meeste fijn?

Bron: Womenshealth
Verhulst, C. (2008). De ontwikkeling van het kind. Nederland, Assen: Van Gorcum.

Photo by Vitor Pinto on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge