Zwangerschap verandert het brein van een vrouw | Feit of fabel?
Wij vrouwen hebben in ons leven best wat te voortduren; van benen scheren en tot maandelijks terugkomende menstruatie En wat dacht je van kinderen baren en vergeetachtig zijn tijdens én zelfs na je zwangerschap? Dat laatste schijnt volgens velen te komen doordat het brein van een vrouw tijdens de zwangerschap verandert. Is dit een feit of een fabel?
Lees ook: Dit zijn de 6 eerste symptomen van een zwangerschap
Dit doet de zwangerschap met het vrouwelijke brein
Tijdens een nieuw onderzoek naar het vrouwelijk brein, ontdekten Nederlandse en Spaanse onderzoekers dat de zwangerschap het vrouwelijk brein aanzienlijk verandert. En dat is niet voor eventjes. Nee, de veranderingen houden volgens hen zeker ten minste twee jaar aan.
Hoe zit dat dan precies?
Uit dat onderzoek is gebleken dat de grijze stof (het deel van de hersenen waar informatie wordt verwerkt) zowel in de linker- als rechter hersenhelft dunner worden naarmate vrouwen zwanger zijn.
En als je dacht dat dit het was, dan heb je het mis. Tijdens de zwangerschap krimpt ook onze hippocampus. Deze zorgt ervoor dat herinneringen uit ons werkgeheugen worden opgeslagen. Je begrijpt het misschien al; dit is dus de oorzaak van ons geheugenverlies en/of vergeetachtigheid als we zwanger zijn.
Hormonen
De grijze stof en de verkrimpte hippocampus zijn niet de enige dingen die het brein van de vrouw verandert tijdens haar zwangerschap. De hormonen spelen hierbij ook een rol. Tijdens onze zwangerschap maakt ons lichaam namelijk veel progesteron aan. Deze verhoogde hoeveelheid progesteron heeft ook een remmende werking op de delen van onze hersenen waar herinneringen worden opgeslagen.
Je leest het al! Het is dus zeker geen fabel dat het brein van een vrouw verandert tijdens haar zwangerschap. Wel jammer dat het gemiddeld 2 jaar duurt voordat we onze ‘normale’ hersenpan weer terug krijgen.
Photo by Julie Johnson on Unsplash