symptomen van een zwangerschap
Blogs Opvoeden Zwangerschap

De 6 eerste symptomen van een zwangerschap

De eerste weken van een zwangerschap kunnen een opwindende en verwarrende tijd zijn. Je lichaam ondergaat namelijk in een snel tempo een enorm aantal veranderingen.

De eerste symptomen van een zwangerschap verschillen van vrouw tot vrouw. Toch zijn er een aantal veranderingen in het lichaam, die erop kunnen wijzen dat een vrouw zwanger is.

Lees ook: Dit mag je niet eten als je zwanger bent?

Dit zijn de eerste 6 zwangerschapssymptomen

1. Vermoeidheid

Er wordt weleens gezegd dat het grootbrengen van een baby fysiek vergelijkbaar is met het beklimmen van de Mount Everest. Doordat je lichaam keihard moet werken en de velen hormonen die door je heen gieren, ben je sneller uitgeput en erg slaperig.

Jocelyn Brown, een verloskundige bij GraceFull Birthing in Los Angeles, heeft gezegd dat veel vrouwen ongeveer vanaf de 6e week van de zwangerschap extreme vermoeidheid ervaren.

2. Misselijkheid

Ongeveer 80% van de vrouwen is in de eerste drie á vier maanden van haar zwangerschap misselijk. De hormoon HCG (Human Chorion Gonadotrofine) is hiervan de grote boosdoener. De bevruchte eicel en de moederkoek produceren in het begin van de zwangerschap namelijk een grote hoeveelheid HCG. Dit hormoon is nodig  om de baarmoeder voor te bereiden op het ontvangen van een bevruchte eicel.

Maar ook de snelheid van lichamelijke veranderingen speelt een grote rol bij misselijkheid. Het platform 24baby heeft een artikel geschreven waarin zij tips tegen zwangerschapsmisselijkheid geven.

3. Vaker plassen

Het vaker plassen komt omdat de toename van hormonale niveau meer bloed naar de nieren brengt. Hierdoor wordt de blaas sneller gevuld. Daarnaast is de bloedstroom in het lichaam tijdens de zwangerschap heviger, wat betekent dat er meer vocht door de nieren wordt gecirculeerd.

4. Stemminswisselingen

De hormoonhuishouding in je lichaam is verantwoordelijk voor de stemmingswisselingen die een vrouw ervaart. De ene heeft er meer last van dan de ander.

5. Gevoelige borsten

Gevoelige borsten zijn ook een van de eerste symptomen van een zwangerschap. Deze worden naarmate de zwangerschap vordert, groter en zwaarder. Dit komt omdat de melkklieren en bloedvaten aangemaakt worden. De tepels zullen ook zichtbaar veranderen. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de borsten gevoelig worden.

6. Hartkloppingen

Doordat je lichaam hard aan het werk is om de baby in het lichaam te laten groeien, neemt de bloedtoever hierdoor ook toe. De hartslag kan om die reden 10 tot 20 slagen per minuut toenemen. In sommige gevallen kan dit leiden tot hartkloppingen.

 

Bron: HealthywayZwangerInfo

 

Photo: Pixabay

2 thoughts on “De 6 eerste symptomen van een zwangerschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *