Blogs Opvoeden

Zo praat je met je kind over ingrijpende gebeurtenissen

Met je kind over ingrijpende gebeurtenissen praten doe je niet elke dag, gelukkig maar! Toch zal er een dag komen dat je als ouder ermee geconfronteerd wordt. Een oma die overlijdt, een heftig ongeluk of een scheiding. Het zijn voor zowel jou als je kind verdrietige momenten. Maar hoe praat je nu met je kind over deze ingrijpende gebeurtenissen? In dit artikel vertel ik er meer over.

Zo praat ik met een kind over ingrijpende gebeurtenissen.

In mijn werk als gezinsvoogd kom ik dagelijks met zaken in aanraking die voor volwassenen moeilijk bespreekbaar zijn. Laat staan als dit ook nog eens met kinderen besproken moet worden. Met een kind praten over ingrijpende gebeurtenissen is dan ook niet mijn favoriet. Helaas ontkom ik er niet aan.

Lees ook: Verslaafde ouders en kinderen opvoeden | Een kijkje in mijn werkveld #2

Je zal je vast afvragen waarom het nodig is om kinderen te confronteren met heftige zaken. Om de veiligheid van de kinderen te vergroten is het juist belangrijk dat er openheid is, ook over minder leuke dingen. Het doel is dat kinderen weten waar de volwassen mensen zich zorgen over maken en dat het goed is om met anderen over de zorgen te praten.

Words and Pictures

Als ik met een jong kind over verdrietige of pijnlijke zaken praat, maak ik gebruik van de methode ‘Words and Pictures’. De naam zegt het al: door middel van illustraties en woorden leg je een kind uit wat er om hem heen gebeurd.

Zo moet ik regelmatig aan een kind uitleggen dat zij ondertoezicht gesteld staan of dat papa en mama gaan scheiden. Dit leg ik uit door op een blanco vel tekeningen te maken en hier het verhaal bij te vertellen. Ik vertel het kind dat er mensen zijn die zich zorgen maken over hem, maar ook over papa en mama. Dat deze mensen met elkaar zijn gaan praten. En dat er beslissingen zijn gemaakt, voor nu maar ook voor in de toekomst.

Lees ook: Echtscheiding en kinderen | De emotionele gevolgen

Kindvriendelijke methode

De methode ‘Words and Pictures’ vind ik persoonlijk een fantastisch hulpmiddel. Je maakt de ingrijpende gebeurtenis als het ware visueel, waardoor kinderen beter zullen begrijpen wat er om hen heen gebeurd. Plaatjes zeggen in die zin meer dan woorden.

Ik ben heel benieuwd of je deze methode al kende én of je hem zelf wel eens hebt gebruikt.

 

2 thoughts on “Zo praat je met je kind over ingrijpende gebeurtenissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *