baby,  Blogs,  peuter

Zo herken je een oorontsteking bij je kind

Oorontsteking bij je kind is een veelvoorkomend probleem. Omdat een jong kind nog een lage taalvaardigheid heeft om je te laten weten hoe hij zich voelt, is het herkennen van een oorontsteking best lastig. Volgens experts en huisartsen zijn er wel een paar kenmerken die er op kunnen wijzen dat je kind een oorontsteking heeft.

 

Lees ook: Dit helpt de weerstand van je kind en jezelf te verhogen

 

Wat is een oorontsteking?

Bij een oorontsteking is het middenoor ontstoken. Dit wordt ook wel ‘acute otitis media‘ genoemd. Dat kinderen vaker een oorontsteking hebben dan volwassenen, heeft een reden. De buis van Eustachius die het oor verbind met de neus-keelholte, zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën en virussen nestelen. Maar doordat deze buis bij kinderen korter is dan bij volwassenen, kunnen bacterie en virussen makkelijker in het middenoor komen.

 

Pijn in het oor

Bij een oorontsteking hoor pijn. Dat is vrij logisch. En wanneer een baby of een peuter pijn heeft, gaat het huilen. En als je baby meer overstuur raakt als je hem neerlegt in zijn bedje, kan een oorontsteking de schuld zijn, omdat die positie de buis van Eustachius onder druk zet.

Moeilijk in slaap kunnen vallen

Tja, als de oren van je kind tijdens het liggen onder druk komen te staan, kan hij ook moeilijk in slaap vallen.

Koorts

Een oorontsteking betekent ook vaak koorts. Dit is vaak een teken dat het immuunsysteem van je kind aan het werk is om alle infecties te bestrijden.

Verminderde eetlust

De oorontsteking zelf hoeft op zich geen probleem te zijn voor een verminderde eetlust. Je kind kan wel zijn eetlust verliezen omdat hij koorts heeft en daardoor zich niet lekker voelt.

Problemen met horen

Een beginnende oorontsteking kun je vaak ook herkennen doordat je kind problemen kan ervaren met horen. Dit komt doordat de vochtophoping, die door de ontsteking ontstaat, het geluid blokkeert. Zodra de infectie verdwenen is, is het oor ook vrij van vocht en kan je kind weer gewoon horen.

Vocht of pus uit het oor

Zoals je al hebt kunnen lezen ontstaat er door de ontsteking vaak een vochtophoping in het oor. Wanneer je dus vocht uit het oor ziet lopen (vaak geel, wit of groen van kleur) is dit het teken van een oorontsteking.

 

*Ga bij een oorontsteking altijd even langs de dokter. 

 

Bron: Parents.comHuisarts.nl

Foto: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge