zicht van een baby gedurende 12 maanden
Blogs Opvoeden

Dit is het zicht van een baby in de eerste 12 maanden

Dat een pasgeboren baby nog heel weinig kan zien is misschien wel bij je bekend. Maar hoe weinig is weinig? En ziet hij dan zwart-wit of toch in kleur? Het zijn vragen die ik uitzocht.

Dit is het zicht van een baby direct na de geboorte

Direct na de geboorte ziet je baby bijna niets. Geen details, geen kleuren en vooral niet ver weg. Dit is zo ongeveer tussen de 30 tot 50 centimeter. Je baby kijkt vaak wat scheel omdat hij zijn ogen nog niet kan coördineren. Wat hij wel kan zien, zijn contrasten. Het contrast van bijvoorbeeld je haargrens met je huid. Maar geen nood, als je denkt dat je baby je niet direct herkent? Dit doet hij namelijk wel degelijk. Hij doet dit via het geluid van je stem en je geur.

 

Lees ook: Zo herken je dat je baby een sprongetje maakt.

 

Na 1 maand…

Na de eerste maand begint je baby steeds beter contrasten te zien. Maar hoe je er precies uitziet is voor hem nog de vraag. Op deze leeftijd kijkt hij namelijk nog niet naar je ogen maar nog steeds naar de contouren van je gezicht. Wel gaat je baby langzamerhand kleuren zien. Rood en groen kan hij eerder zien dan blauw en geel. Na een half jaar kan je kind de blauwe kleur pas zien.

In de 2e maand…

Het zicht van een baby wordt in de 2e en 3e maand steeds scherper. In deze maanden zal je baby je gezicht steeds beter gaan herkennen en naar je lachen. Ook zal hij steeds vaker je ogen opzoeken.

In de 3e maand…

Je zal verbaast zijn hoe goed je baby ineens kan kijken. Contrasterende en felle kleuren begint hij nu steeds beter te zien. Ook kan je baby zijn ogen steeds beter coördineren en met beide ogen op een bepaald punt focussen.

In de 4e maand…

Het zicht van een baby gaat in de 4e maand de diepte in. Dit kun je merken doordat je baby steeds meer naar voorwerpen gaat grijpen. Super leuk om dit in de gaten te houden.

 

Lees ook: De eerstejaars mijlpalen van een baby

 

In de 5e en 6e maand

Doordat je kind nu voorwerpen kan pakken, gaat hij ook van alles in zijn mond steken. Ook kan hij steeds sneller bewegende objecten volgen.

Vanaf de 7e maand

Yes, het zicht van je baby maakt steeds grotere sprongen. Zo kan hij vanaf de 7e maand steeds verder weg kijken. Ook kan hij mensen en dingen herkennen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden. Wanneer je kind rond de 1 jaar is, kan hij bijna net zo goed zien als jij. Wel mist hij alleen nog zijn visuele vermogen. Dit ontwikkelt zich door tot aan zijn 7e levensjaar.

Video

In deze korte video zie je de ontwikkeling van het zicht van een baby in de eerste 12 maanden van zijn leven.

 

 

Foto: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *