Zelfvertrouwen van je kind vergroten
Basisschoolkind,  Blog,  kind,  puber

Zelfvertrouwen van je kind vergroten | 4 praktische tips

Als ouder hoop je dat je kind opgroeit tot een vrolijk en trots persoon die vol zelfvertrouwen het leven kan ontdekken. Een vraag die ik regelmatig van ouders krijg is: “Hoe kan ik het zelfvertrouwen van mijn kind vergroten?”

Vanaf de basisschoolleeftijd worden kinderen zich steeds meer bewust van zichzelf en de wereld om hen heen. Ze krijgen steeds meer door dat er bepaalde dingen van hen worden verwacht.
De omgeving waarin het kind opgroeit kan een positief of negatief invloed hebben op het zelfvertrouwen. Als ik een negatief punt mag benoemen, kan dit bijvoorbeeld het pestgedrag van andere kinderen zijn. Hierdoor kan onzekerheid een grote rol spelen. Het zelfvertrouwen van je kind is van groot belang voor de verdere ontwikkeling. Het bevordert een positief zelfbeeld en helpt je kind in ingewikkelde situaties problemen op te lossen.

De vraag is: “Hoe kun je het zelfvertrouwen van je kind vergroten?” In dit artikel geef ik 4 praktische tips.

 

Communiceren

Communiceren met je kind is een van de belangrijkste dingen. Door met elkaar te praten over onzekerheden en verdriet, geef je je kind het gevoel dat hij zich gehoord voelt.

Succeservaring laten opdoen

Door je kind succeservaringen op te laten doen, help je hem vertrouwen in zichzelf te geven. Succesvervaringen kunnen bestaan uit simpele taken.

Belonen

Beloon hetgeen wat je kind goed heeft gedaan, door middel van woorden, een schouderklopje of een knuffel. Met woorden bedoel ik je kind laten weten wat hij goed heeft gedaan. 

Lees ook: De kunst van complimenten geven aan je kind | Doe de test!

 

Acceptatie

Laat je kind weten dat hij zich niet anders hoeft voor te doen om geaccepteerd te worden door anderen.

 

Heb jijzelf nog tips die het zelfvertrouwen van je kind vergroten?

 

Groetjes Aneta

 

Foto: Pixabay

13 Reacties

 • Sylvia

  Wat een fijn artikel weer. Hopelijk is het niet nodig maar altijd handig om iets terug te lezen mocht het nodig zijn????. Ik denk ook dat als je je kindje op een soort van zelfverdediging cursus doet het ook meer zelfvertrouwen krijgt en zo ook een bepaalde onzekerheid wegneemt.

  • Aneta

   Ja hopelijk is dat nooit nodig. Je bent zo machteloos als ouder. Zelfverdedigingscursus is inderdaad echt een hele goeie. Dit zorgt voor het opbouwen van veel vertrouwen en ze leren hun grenzen te ontdekken

  • Aneta

   Je kunt er helaas niet voor zorgen dat je kind geaccepteerd wordt door anderen. Het gaat er meer om dat je het kind juist hiervoor kunt beschermen, door uit te leggen dat ze zich niet anders voor moeten doen om aardig gevonden te worden. Dan zijn deze vriendjes je gewoon niet waard

 • Cynthia

  Ik ben het helemaal met je punten eens. Communiceren is één. Zelf dingen laten ondernemen en succes te zien ervaren is ook een heel belangrijke. En als ouders laten zien dat je in jouw kind gelooft is ook weer belangrijk.

 • Lisette

  Fijn artikel om te lezen. Ik geloof inderdaad dat dit erg belangrijk is. Mijn dochter gaat volgend jaar naar school. Dat vind Ik best spannend. Zij heeft er nu al zin in! Ik ben altijd huiverig voor pestgedrag. Ik laat haar vooral zijn hoe ze is. Druk, uitbundig en enthousiast en (meestal) super vrolijk daardoor.

 • Roelina

  Ik heb hier niks aan toe te voegen. Vooral communiceren is mi belangrijk. Mijn oudste is een erg geveolig mannetje. Heel leif maar begrijpt vaak onrecht niet. Ik probeer daarover zoveel mogelijk met hem te praten (voor zover dat kan met een peuter hoor0

  • Aneta

   Ja communicatie is inderdaad heel belangrijk. Onrecht begrijpen is rond die leeftijd nog vrij lastig. Dat komt omdat kindjes rond die leeftijd nog geen inlevingsvermogen hebben. Hoe ouder ze worden hoe beter ze het gaan begrijpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge