13 Comments

 • Sylvia schreef:

  Wat een fijn artikel weer. Hopelijk is het niet nodig maar altijd handig om iets terug te lezen mocht het nodig zijn????. Ik denk ook dat als je je kindje op een soort van zelfverdediging cursus doet het ook meer zelfvertrouwen krijgt en zo ook een bepaalde onzekerheid wegneemt.

  • Anoniem schreef:

   Ja hopelijk is dat nooit nodig. Je bent zo machteloos als ouder. Zelfverdedigingscursus is inderdaad echt een hele goeie. Dit zorgt voor het opbouwen van veel vertrouwen en ze leren hun grenzen te ontdekken

 • MC Kleuver schreef:

  Heb ik toch een vraag: hoe zorg je ervoor dat een kind wordt geaccepteerd. Dat lijkt mij de moeilijkste van de drie.

  • Anoniem schreef:

   Je kunt er helaas niet voor zorgen dat je kind geaccepteerd wordt door anderen. Het gaat er meer om dat je het kind juist hiervoor kunt beschermen, door uit te leggen dat ze zich niet anders voor moeten doen om aardig gevonden te worden. Dan zijn deze vriendjes je gewoon niet waard

 • Cynthia schreef:

  Ik ben het helemaal met je punten eens. Communiceren is één. Zelf dingen laten ondernemen en succes te zien ervaren is ook een heel belangrijke. En als ouders laten zien dat je in jouw kind gelooft is ook weer belangrijk.

 • Anoniem schreef:

  Ja je hebt helemaal gelijk. Het laten zien dat je als ouder in het kind gelooft dat is inderdaad heel belangrijk.

 • Nicole Orriëns schreef:

  Ik benadruk altijd heel erg in de inspanning en minder het resultaat. Dus als ze zich flink hebben ingezet dan complimenteer ik dat vooral.

 • Anoniem schreef:

  Je hebt helemaal gelijk. Uiteindelijk gaat het om de weg er naar toe

 • Lisette schreef:

  Fijn artikel om te lezen. Ik geloof inderdaad dat dit erg belangrijk is. Mijn dochter gaat volgend jaar naar school. Dat vind Ik best spannend. Zij heeft er nu al zin in! Ik ben altijd huiverig voor pestgedrag. Ik laat haar vooral zijn hoe ze is. Druk, uitbundig en enthousiast en (meestal) super vrolijk daardoor.

  • Anoniem schreef:

   Dat lijkt me inderdaad heel spannend als moeder. Moet je interesse hebben: ik heb een artikeltje op m’n blog staan hoe je kinderen kunt voorbereiden op school

 • Roelina schreef:

  Ik heb hier niks aan toe te voegen. Vooral communiceren is mi belangrijk. Mijn oudste is een erg geveolig mannetje. Heel leif maar begrijpt vaak onrecht niet. Ik probeer daarover zoveel mogelijk met hem te praten (voor zover dat kan met een peuter hoor0

  • Anoniem schreef:

   Ja communicatie is inderdaad heel belangrijk. Onrecht begrijpen is rond die leeftijd nog vrij lastig. Dat komt omdat kindjes rond die leeftijd nog geen inlevingsvermogen hebben. Hoe ouder ze worden hoe beter ze het gaan begrijpen

 • Lievelyne schreef:

  Klopt helemaal. mooie tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *