Het lijkt zo vanzelfsprekend dat een kind in een veilige en stabiele omgeving opgroeit, waarin ouders altijd klaar staan en aan de behoeften van hun kind voldoen. Helaas is dit niet voor alle kinderen het geval.
Binnen mijn werk als gezinsvoogd kom ik regelmatig in aanraking met kinderen waarin het niet altijd gaat zoals het zou moeten gaan. Heftige ruzies in huis, ouders die in een (echt)scheiding liggen of ouders die emotioneel niet beschikbaar kunnen zijn omdat zij te maken hebben met persoonlijke problemen.
Ik heb het over KOPP- kinderen. In dit artikel vertel ik je wat KOPP-kinderen zijn en geef ik je een kijkje in mijn werkveld.
Wat zijn KOPP- kinderen?
KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychische problemen. Hier kun je denken aan ouders die met borderline, depressie, schizofrenie of met een persoonlijkheidsstoornis te kampen hebben. Daarnaast kan het ook voorkomen dat ouders verslavingsproblemen hebben. Hier wordt de term KVO voor gebruikt: Kinderen van Verslaafde Ouders.
Lees ook: Zo praat je met je kind over ingrijpende gebeurtenissen
Cijfers
Jaarlijks telt Nederland zo’n 405.000 ouders met een psychische stoornis en/of verslaving volgens DSM-IV criteria. De DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) is internationaal het meest gebruikte classificatie-systeem voor psychiatrische aandoeningen. Deze ouders hebben in totaal maar liefst 577.00 kinderen onder de 18 jaar. Daarvan zijn 423.000 kinderen 12 jaar of jonger.
Risico- en beschermende factoren
Hoewel je zou denken dat psychische problemen erfelijk bepaald zijn, groeien veel KOPP/KVO kinderen zonder problemen op. De ontwikkeling van psychische problemen bij kinderen heeft voornamelijk te maken met het samenspel van de risico- en beschermende factoren waarin zij opgroeien. Hieronder vertel ik je meer over deze factoren.
Risico factoren
Risicofactoren geven een verhoogde kans op het ontstaan van problemen. Zo kunnen ouders met psychische problemen minder beschikbaar zijn voor hun kind. Ouders kunnen bijvoorbeeld onvoorspelbaar gedrag tonen, zoals plotseling boos worden of ineens geen aandacht geven.
Ook kan het voorkomen dat kinderen de zorg moeten dragen voor ouders, in plaats van andersom. Hierdoor komt het kind in aanraking met volwassenenproblemen en komt het niet toe aan de normale ontwikkelingstaken die bij de leeftijd horen.
Het kind kan ook bloot gesteld worden aan ruzies tussen ouders. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het kind. Een kind kan het gevoel ontwikkelen om tussen twee ouders te moeten kiezen. Dit wordt een loyaliteitsconflict genoemd. In dit artikel vertel ik je hier meer over.
Beschermende factoren
Naast de zogenoemde risicofactoren zijn er ook beschermende factoren. Deze factoren werken in tegenstelling van de risicofactoren in twee richtingen en helpen het kind om steviger in het leven te staan.
Een beschermfactor kan bijvoorbeeld zijn als het kind, ondanks de psychische problematiek, een sterke/hechte band met de ouder heeft. Of als het kind ondersteunt kan worden door de ‘gezonde’ ouder, om de mogelijke tekorten door de zieke ouder te compenseren. Daarnaast speelt de sociale steun van broers, zussen of naaste familie ook een belangrijke factor.
Mijn werkveld
Zoals ik eerder beschreef, kom ik binnen mijn werkveld regelmatig met KOPP-kinderen in aanraking. Deze kinderen laten zo hun eigen problemen zien. Ik heb het dan over; schoolverzuim, agressief of teruggetrokken gedrag of een schaamtegevoel.
Om te voorkomen dat deze kinderen nog meer in de problemen komen, dien ik dagelijks rekening te houden met de bovengenoemde risico- en beschermfactoren.
Daarin zorg ik bijvoorbeeld dat hun netwerk versterkt wordt, korte lijntjes houd met school, een huisarts, het wijkteam en een eventueel een therapeut of psychiater. Het blijft iedere dag een uitdaging om het werk met KOPP-kinderen zo goed mogelijk uit te voeren en te kijken naar de behoeften van deze kinderen. Ondanks dat is het onwijs mooi werk. Vooral als je naar de snoetjes van deze kinderen kijkt.
Mocht je vragen hebben, advies willen of je verhaal kwijt willen omtrent dit onderwerp. Mail mij gerust info@mamapraatjes.nl
Photo by Ratiu Bia on Unsplash
5 Comments
Pfff wat een goed artikel! En respect voor het werk dat je doet. Ik heb zelf een moeder en oma met manische depressie dus ik kan uit ervaring spreken. Heel belangrijk dat kinderen ondersteuning krijgen! Ik ga je blog zeker volgen. Xx
Hoi Marjolein!
Bedankt voor je lieve berichtje. Wat moet dat ook pittig zijn voor je. Jullie meiden hebben trouwens ook een erg leuke blog. Veel plezier met schrijven!
Ik vind het superknap en mooi dat je dit werk doet! Het lijkt me heel waardevol als je juist voor zo’n gevoelige doelgroep echt iets goeds kunt betekenen, alleen al door er voor hen te zijn en de hulp te bieden die juist die kinderen nodig hebben. Petje af! ♥
Wat een prachtig beroep heb je toch. Mijn dochter is ook werkzaam in jouw werkveld en ik bewonder het.
Super lief! Wat leuk dat je dochter ook in dit werkveld zit. Wie weet komen we elkaar tegen