baby, inspiratie

Wanneer slaapt een baby door?

Gebroken nachten en de volgende ochtend wallen tot aan je kin. Als je net een baby’tje hebt gekregen dan ken je dit vast wel. Wees gerustgesteld, een volledige nachtrust is onderweg!

De vraag die ik regelmatig krijg is; ‘wanneer slaapt een baby door?’ Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een baby rond de drie maanden doorslaapt. Tot die tijd hebben zij nog veel voeding nodig, ongeveer elk 3 á 4 uur. Maar wat verstaan we eigenlijk onder doorslapen? Ik ga het je uitleggen!

Wat houdt doorslapen in?

Wat de een onder doorslapen verstaat, hoeft voor de ander helemaal niet het geval te zijn. Vaak wordt onder ‘doorslapen’ verstaan; dat een baby van de laatste voeding rond 23.00/00.00 uur tot aan de ochtendvoeding van 05.00/06.00 uur slaapt.

Fysiek en cognitief

Voordat een baby de hele nacht door kan slapen, moet hij een aantal fysieke en cognitieve mijlpalen hebben behaald. Hieronder benoem ik enkele mijlpalen:

  • Verminderde schrikreflex
    Baby’s hebben tot aan hun 4e maand een verhoogt schrikreflex. Deze zorgt ervoor dat de ledematen van een baby kunnen gaat schokken in een reactie op bepaalde prikkels zoals; harde geluiden,temperatuursverandering of plotselinge bewegingen. Wanneer een baby een sterk schrikreflex heeft, dan kunnen de armpjes plotseling in zijn slaap bewegen en kan hij daardoor wakker worden.
  • Zichzelf  kalmeren
    Ook moet een baby het vermogen hebben om zichzelf te kunnen kalmeren, dit doet hij door bijvoorbeeld op zijn handjes, vingertjes of fopspeen te zuigen. Deze vaardigheid heeft hij nodig om zichzelf te helpen weer in slaap te krijgen als hij ’s nachts wakker wordt.

 

 

Bron: Parents.com,  24 baby

Photo by Dakota Corbin on Unsplash

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

8 thoughts on “Wanneer slaapt een baby door?

  1. Hi, ik kwam toevallig op je blog! Interessant om te lezen. Hier komt er weer een kleintje aan… met 4 maanden sliep onze zoon (nu 21 maanden) door. Dat vond ik toch best wel snel. Ik geloof tot een uur of 7 ’s ochtends. Nu is hij nog steeds een goede slaper. Als hij wakker wordt is er ook echt iets aan de hand. Ik hoop dat onze aankomende baby ook zo goed gaat slapen!
    Femke onlangs geplaatst…Tijmens Favourites: Nijntje HandmadeMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge