8

Wanneer slaapt een baby door?

Wanneer slaapt een baby door

Gebroken nachten en de volgende ochtend wallen tot aan je kin. Als je net een baby’tje hebt gekregen dan ken je dit vast wel. Wees gerustgesteld, een volledige nachtrust is onderweg!

De vraag die ik regelmatig krijg is; ‘wanneer slaapt een baby door?’ Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een baby rond de drie maanden doorslaapt. Dit is overigens per kindje verschillend. Tot die tijd hebben zij nog veel voeding nodig, ongeveer elk 3 á 4 uur. Maar wat verstaan we eigenlijk onder doorslapen? Ik ga het je uitleggen!

Wat houdt doorslapen in?

Wat de een onder doorslapen verstaat, hoeft voor de ander helemaal niet het geval te zijn. Vaak wordt onder ‘doorslapen’ verstaan; dat een baby van de laatste voeding rond 23.00/00.00 uur tot aan de ochtendvoeding van 05.00/06.00 uur slaapt.

Fysiek en cognitief

Voordat een baby de hele nacht door kan slapen, moet hij een aantal fysieke en cognitieve mijlpalen hebben behaald. Hieronder benoem ik enkele mijlpalen:

 • Verminderde schrikreflex
  Baby’s hebben tot aan hun 4e maand een verhoogt schrikreflex. Deze zorgt ervoor dat de ledematen van een baby kunnen gaat schokken in een reactie op bepaalde prikkels zoals; harde geluiden,temperatuursverandering of plotselinge bewegingen. Wanneer een baby een sterk schrikreflex heeft, dan kunnen de armpjes plotseling in zijn slaap bewegen en kan hij daardoor wakker worden.
 • Zichzelf  kalmeren
  Ook moet een baby het vermogen hebben om zichzelf te kunnen kalmeren, dit doet hij door bijvoorbeeld op zijn handjes, vingertjes of fopspeen te zuigen. Deze vaardigheid heeft hij nodig om zichzelf te helpen weer in slaap te krijgen als hij ’s nachts wakker wordt.

 

 

Bron: Parents.com,  24 baby

Photo by Michal Bar Haim on Unsplash

Comments 8

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 1. ohhh die gebroken nachten..dat zijn we al heel snel vergeten;)) terwijl we volgens mij niet zoveel te klagen hadden. Beide meiden sliepen met 4 mnd door.

  1. Post
   Author
 2. Hi, ik kwam toevallig op je blog! Interessant om te lezen. Hier komt er weer een kleintje aan… met 4 maanden sliep onze zoon (nu 21 maanden) door. Dat vond ik toch best wel snel. Ik geloof tot een uur of 7 ’s ochtends. Nu is hij nog steeds een goede slaper. Als hij wakker wordt is er ook echt iets aan de hand. Ik hoop dat onze aankomende baby ook zo goed gaat slapen!
  Femke onlangs geplaatst…Tijmens Favourites: Nijntje HandmadeMy Profile

  1. Post
   Author

   Hoi! Wat leuk! Ik heet je van harte welkom. Van harte met je zwangerschap. Wat heerlijk dat je zoontje al met 4 maanden door sliep. Dat is best een luxe haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge