Wanneer slaapt een baby door
baby,  Blogs

Wanneer slaapt een baby door?

Gebroken nachten en de volgende ochtend wallen tot aan je kin. Als je net een baby hebt gekregen, herken je dit vast wel. Wees gerustgesteld, want je baby zal hoe dan ook een keer doorslapen. Want uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een baby rond de drie/vier maanden na zijn geboorte doorslaapt. Dit is overigens wel per kind verschillend. Maar wat verstaan we eigenlijk onder doorslapen? Ik ga het je uitleggen!

 

Lees ook: Dit is hoeveel kersverse ouders per nacht slapen

 

Wat houdt doorslapen in?

Doorslapen is eigenlijk een verwarrende benaming. Dit betekent niet dat je baby klokje rond slaapt. Doorslapen betekent dat jouw baby van de laatste voeding rond 23.00/00.00 uur tot aan de ochtendvoeding van 05.00/06.00 uur slaapt.

Maar voordat het zover is moet jouw kleine wurm een aantal fysieke en cognitieve mijlpalen hebben behaald. Dit is het verminderen van het schrikreflex én hij moet zichzelf kunnen kalmeren. Hierdonder leg ik het wat beter uit.

 

Lees ook: Onderzoek | Samen slapen is goed voor ouder en kind

 

  • Verminderde schrikreflex
    Baby’s hebben tot aan hun 4e maand een verhoogt schrikreflex. Deze zorgt ervoor dat de ledematen van jouw baby kunnen gaat schokken in een reactie op bepaalde prikkels zoals; harde geluiden,temperatuursverandering of plotselinge bewegingen. Wanneer jouw baby een sterk schrikreflex heeft, dan kunnen zijn armpjes plotseling in zijn slaap bewegen en kan hij hierdoor wakker worden.
  • Zichzelf  kalmeren
    Ook moet jouw baby het vermogen hebben om zichzelf te kunnen kalmeren, dit doet hij door bijvoorbeeld op zijn handjes, vingertjes of fopspeen te zuigen. Deze vaardigheid heeft hij nodig om zichzelf te helpen weer in slaap te krijgen als hij ’s nachts wakker wordt.

Ik wil er nogmaals bij vertellen dat ieder kindje zich anders ontwikkelt. Het kan dus zijn dat het wat langer duurt totdat jouw kind doorslaapt. Dat is niet iets waar jij je zorgen om hoeft te maken.

 

Mooi boek die jou kindje helpt doorslapen

Slaap! is dé slaapgids voor baby’s van 0-12 maanden geschreven door de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland, Susanne Willekes. In tegenstelling tot de meeste andere boeken die zich richten op slaap en baby’s legt Susanne uit dat ieder kind en iedere situatie uniek is en dan ook vraagt om een eigen aanpak. Dit boek geeft jou praktische tips die jouw kindje helpen doorslapen. Je kunt dit boek kopen voor €19,99 bij Bol.com

 

 

Koop bij bol.com
 

Dit artikel bestaat uit affiliate links (Als jij via deze link(s) iets koopt, verdien ik hiermee een klein zakcentje om deze website te bekostigen). 

Bron: Parents.com,  24 baby

Photo by Michal Bar Haim on Unsplash

 

8 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge