samen slapen
Blogs Opvoeden

Dit is waarom samen slapen goed is voor ouder en kind

Over samen slapen met je kind wordt heel verschillend gedacht. De een vindt dat een kind gewoon in zijn eigen bed – en in eigen kamer hoort te slapen, terwijl de ander het juist gezellig en vertrouwd vindt om zo dicht mogelijk bij elkaar te slapen. Maar wist je dat er uit onderzoek juist blijkt dat samen slapen goed is voor ouder en kind? En wel om de volgende redenen.

 

Lees ook: Dit is hoeveel kersverse ouders per nacht slapen

 

Naast dat je niet iedere keer uit bed hoeft als je kind huilt, bevordert ‘Co-sleeping’ oftewel samen slapen  de veilige hechting tussen jou en je kind. Maar dat is niet het enige. Samen slapen heeft nog meer voordelen:

  1. Je baby zal beter en sneller inslapen.
  2. In de borstvoedingsperiode is het makkelijk, omdat je dan niet uit je bed hoeft.
  3. Als je baby bij je slaapt voelt hij zich meer geborgen.
  4. Samen slapen zorgt er voor dat jouw baby leert om zijn ademhaling en hartslag te reguleren.

De 2 verschillende vormen van samen slapen

Ben je van plan om samen te slapen met je kind? Dan kun je kiezen uit 2 verschillende vormen. Je kunt gebruik maken van het co-sleeperbedje en het zogeheten rooming-in slapen.

Co-sleeperbedje

Het co-sleeperbedje is een speciale ledikant die je makkelijk aan jouw bed kunt schuiven. Je kunt de ledikant in hoogte verstellen zodat je hem tegen jouw bed kunt aanschuiven. Ook kan een van de zijkanten van het bedje omlaag, zodat je makkelijk bij je baby kan als hij ‘s nachts wakker wordt of gevoed moet worden.

 

samen slapen goed voor ouder en kind
Bron: Bol.com

Rooming – in

Bij rooming-in slaapt jouw baby bij je op de kamer, in zijn eigen bedje. Het fijne hiervan is dat je baby toch dicht bij je ligt, terwijl jullie eigenlijk gescheiden liggen. Zo ben je dicht bij hem als hij je nodig heeft.

Tot welke leeftijd kun je samen slapen met je kind?

Waarschijnlijk zal jij je afvragen tot welke leeftijd ‘Co-sleeping’ kan. Dit antwoord is heel simpel: Dit is voor iedereen verschillend. Het ene kind vindt het prettig dan het andere kind, om dicht bij zijn ouders te liggen. Ik denk dat het in ieder geval van belang is dat je blijft kijken naar de behoeften van jouw kind en die van jezelf.

 

Bron: Askdrsears.comOei ik Groei

2 thoughts on “Dit is waarom samen slapen goed is voor ouder en kind

  1. Ik denk dat het vooral heel erg van het kind af hangt. Ik kan me voorstellen dat als je kind verlatingsangst heeft of heel veel angst met slapen dat het dan voor alle partijen prettiger is als het bij de ouders in bed ligt, want dan is iedereen relaxter. Bij ons was het gelukkig nooit nodig, we hebben het ook nooit gedaan, zodat ze ook niet wist dat de optie er was. Denk dat dat wel scheelt, zodat ze het ook niet kunnen gebruiken door druk uit te oefenen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *