Waar let je op bij het kopen van een autostoeltje?
Het kopen van een autostoeltje is zo makkelijk nog niet. Je hebt tegenwoordig zoveel soorten en maten dat je af en toe de bomen door het bos niet meer ziet. Eén ding is voor elke ouder denk ik belangrijk: veiligheid staat voorop.
Lees ook: Onderzoek: We onderschatten het gehoor van kinderen
In Nederland en andere Europese landen moeten kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd autostoeltje worden vervoerd. In sommige landen, zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk moeten kinderen zelf tot 1,50 meter van een kinderzitje gebruik maken. Ben jij van plan om een autostoeltje te kopen? Let dan bij de aankoop op de volgende dingen.
Kijk welke autostoel geschikt is voor je kind
Je hebt 5 type kinderzitjes. Kijk bij de aankoop goed welk stoeltje geschikt is voor jouw kind. Je hebt de volgende types:
- Babystoel
Groep 0 tot 0+ (tot 13 kg) of i-Size tot zo’n 75 cm - Baby-/peuterstoel
Groep 0 en 1 (tot 18kg) of i-Size tot 105 cm - Peuterstoel
Groep 1 (tot 18 kg) of i-Size ±60 – 105 cm - Peuter-/kinderstoel
Groep 1/2 of 1/2/3 (9-36 kg) - Kinderstoel
Groep 2 of 3 (15-36 kg)
De bevestiging van de autostoel
Naast deze 5 typen kun je ook kiezen voor 2 soorten autostoeltjes: universele en semi-universele stoeltjes. Universele zitjes passen in elke auto, de semi-universele niet. Lees bij aanschaf dan ook goed de gebruiksaanwijzing.
Kiezen voor een gordelbevestiging of Isofix
En dan heb je ook de keuze of je het kinderzitje met behulp van een gordelbevestiging of met Isofix systeem bevestigd. Kies je voor een gordelbevestiging dan kun je het autostoeltje door middel van een 3-puntsgordel vastmaken. Ga je liever voor een Isofix systeem (soort haken) dan moet je auto voorzien zijn van Isofix-bevestigingspunten. Check dit dan ook zeker. Wil je meer lezen over hoe je een autostoeltje met een gordel of Isofix bevestigd? De consumentenbond vertelt in dit artikel hier meer over.
Waar en hoe plaats je het autostoeltje?
Als je gekozen hebt voor een bepaalde bevestiging, dan ben je nog niet klaar. Je dient ook te kiezen of je het kinderzitje voorin of achterin de auto wil plaatsen. En ook of je het zitje voorwaarts of achterwaarts wil.
Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat de veiligste plaats voor een autostoeltje achterwaarts en midden op de achterbank is. Zij zeggen dat de kans op letsel bij een ongeluk hierbij het kleinst is. Nu zou ik me goed kunnen voorstellen dat het plaatsen van een autostoeltje midden op de achter niet je eerste keus is, vanwege de bereikbaarheid. De meeste mensen plaatsen het zitje dan ook rechtsachter op de bank.
Bekijk het goedkeuringslabel
Ieder autostoeltje dient goedgekeurd te zijn volgens de Europese veiligheidsnormen. Op het stoeltje moet ook een goedkeuringslabel zitten met het volgende nummer: UN-ECE R44 of R129 (i-Size).
Verder staan op het goedkeuringslabel de volgende gegevens:
- Gewichts-of lengteklasse
- Type goedkeuring: universeel voor elke auto, semi-universeel voor bepaalde auto’s en i-Size voor alle i-Size ready zitplaatsen in auto’s.
- Labcode: een E-nummer van het land dat het zitje heeft gekeurd.
Mocht je meer informatie willen of de aankoop van een autostoeltje? Kijk dan even op de website van de Consumentenbond.
Foto: Pixabay