vroeggeboorte baby
Blogs Opvoeden Zwangerschap

Vroeggeboorte baby | Vaders ervaren meer stress dan moeders

De geboorte van een kind brengt voor ouders veel geluk maar vooral spanning met zich. Ze zijn in één klap ineens verantwoordelijk voor een klein mensje. Voor ouders met een te vroeg geboren kind kan dit nog spannender zijn, en dan voornamelijk voor vaders. Waarom dit is? Je leest het in dit artikel.

 

Lees ook:Volgens zijn sterrenbeeld is hij dit type vader

 

Het onderzoek

In het onderzoek onderzocht men in totaal 34 stellen die een vroeggeboorte hebben meegemaakt. Deze kersverse gezinnen werden 2 weken voor ontslag tot 2 weken na ontslag uit het ziekenhuis gevolgd. Zowel aan de vrouw als man werd gevraagd of zij een vragenlijst wilden invullen, een dagboek bij te houden met slaapritmes en andere onderwerpen, gerelateerd aan stressperceptie. Ook moesten ze gedurende het onderzoek speeksel afnemen. Hieruit werden de stresshormonen gemeten.

Conclusie

Wat bleek nu: het stresshormoon bij thuiskomst was bij de vaders hoger dan bij de moeders, terwijl de vaders beweerden dat ze zich niet gestrest voelden. Ook was opvallend dat de stress bij de vaders op leek te lopen bij 14 dagen na thuiskomst. Bij de moeders was dit niet het geval.

De reden hiervan is dat de vaders van een te vroeg geboren kind ineens veel meer taken erbij krijgen dan wanneer het kind rond de 40 weken geboren wordt. Bij een premature kind moeten zij dagelijks naar het ziekenhuis, krijgen zij de verantwoordelijkheid over de verzorgende taken van moeder en kind, nemen de huishoudelijk taken over, terwijl zij ook weer fulltime aan het werk zijn.

Kortom, als het aan mij ligt zouden vaders hier meer in ondersteunt moeten worden. Vaak wordt er in de kraamperiode de aandacht besteedt aan de moeders en hun kersverse kinderen, terwijl de vaders ‘vergeten’ worden.

 

Bron: Journals.lww.com

Photo by Ferenc Horvath on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *