voorbereidingen voor wat er gaat komen
Blogs,  Column

Column van MC Kleuver: Voorbereiden voor wat komen gaat

Ik, MC Kleuver, ben sinds 2010 gediagnosticeerd met het autisme spectrum stoornis. In de columns die ik voor Mamapraatjes schrijf, laat ik je een kijkje nemen in mijn leven.

Zomaar even snel naar de stad gaan, kon echt niet. Mijn brein kon dat niet aan. Mijn hersenen konden niet altijd even goed verwerken dat we meteen weggingen. Ik had, en heb af en toe nog, de tijd nodig om mij te kunnen voorbereiden. De stad is het meest gebruik te voorbeeld voor mij en mijn omgeving.

 

‘Stampvoetend liep ik dan weg. Passen zat er echt niet in als het niet was aangegeven’

 

Wanneer wij gingen winkelen, werd dit goed door gesproken. Het klinkt erg formeel, maar dat is het zeker niet. Gewoon in het kort. We gaan naar Winkelcentrum Kronenburg op de zaterdagmiddag. Je hebt kleren nodig MC. Je zult moeten gaan passen. Dat laatste was belangrijk om te melden, anders ging ik mij echt niet verkleden. Stampvoetend liep ik dan weg. Passen zat er echt niet in als het niet was aangegeven.

Ik zie het nog zo voor me. Leuk was het zeker niet, maar op dat moment kon ik niet anders. Als kind denk je daar niet over na. Gelukkig hebben we het allen gered. In dit voorbeeld neem ik de stad als uitgangspunt. Deze kwam namelijk regelmatig voor. Kleren passen moet je toch. Toen kon je nog niet online bestellen. Anders had ik dat toen gezegd. Nu ben ik blij dat het zo is gegaan. Het is een deel van mij.

 

‘Je kan hier altijd een beetje meer uitleg bij geven. Het gaat erom dat het kind weet wat er staat te gebeuren’

 

De voorbereidingen van toen, werken nu nog even goed. Mocht het nodig zijn dat ik ergens mee naartoe moet, dan word dat meestal dagen van te voren kenbaar gemaakt. In deze tijden is dat erg handig. Ik heb net als ieder ander nu mijn eigen agenda. Ik heb ook mijn eigen afspraken staan. Voorbereidingen treffen kun je doen op meerdere manieren. Ook als je te maken hebt met kinderen. Zo kun je het bijvoorbeeld in korte, krachtige zinnen zeggen. Een ander goed alternatief is het werken met pictogrammen. Zo is het makkelijk duidelijk te maken wat er komt. Je kan hier altijd een beetje meer uitleg bij geven. Het gaat erom dat het kind weet wat er staat te gebeuren.

Eén voordeel is dat ik nu zelf naar de stad kan gaan. Dan heb ik mijzelf al helemaal voorbereid. Gelukkig gaan veel dingen nu ook spontaan. Dat maakt het leuker. Afgelopen periode heb ik heel veel nieuwe blousen, t-shirts en broeken gepast. De kast moest gevuld worden..

 

 Mc Kleuver

  Mc Kleuver

Meer lezen? >>> Mc Kleuver Blog

Photo by Eric Patnoudes on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge