kind voor het eerst naar de basisschool
Blogs Opvoeden

Voor het eerst naar de basisschool | Zo bereid jij je kind voor

Op een dag is het zover dat je kind voor het eerst naar de basisschool zal gaan. Het ene kind is er hard aan toe terwijl het andere kind er als een berg tegenop ziet. Spannend is het wel, vooral voor de ouders. Om de overstap wat makkelijker te maken, heb ik 5 tips op een rijtje gezet die hieraan kunnen bijdragen.

Op ontdekkingstocht

Zie de nieuwe school als een ontdekkingstocht. Pak samen de fiets of loop naar school. Je kind leert op die manier de weg kennen die hij straks elke dag moet nemen. Eenmaal bij school aangekomen stappen jullie samen het plein op. “He! Daar is een zandbak en een klimrek. Dat is gaaf! Zullen we een kijkje nemen?” Laat je kind op een prettige manier alles ontdekken. Dit kun je een paar keer doen om hem te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Schoolspulletjes kopen

Bij een nieuwe school hoort ook een nieuwe drinkbeker, broodtrommel en rugzak. Hoe leuk is het om dit samen te kopen. Mocht je geen tijd voor hebben, de website Mepal verkoopt leuke schoolspullen.

 

 

Wennen

Net als kinderdagverblijven, bieden ook scholen vaak wendagen aan. Dit houdt in dat je kind gedurende een paar dagen of weken een middag/dag mag komen spelen op school. Tijdens deze momenten kan je kind kennis maken met de juf, het lokaal en de andere kinderen. Bij het ene kind duurt het wen-proces langer dan bij het andere kind, dat is heel normaal.

Bekijk samen met de juf wat het beste is voor jouw kind en uiteraard jezelf. Wees vooral niet bang om dingen te vragen die nieuw voor je zijn. Samen komen jullie er wel uit.

Afscheid nemen

Op het kinderdagverblijf waar ik werkzaam was, zag ik dat sommige kinderen wel eens moeite hadden met afscheid nemen. Ik raadde ouders vaak aan om niet te blijven hangen maar snel afscheid te nemen. Dat maakt het afscheid nemen minder moeilijk voor het kind.

Lees ook: Taalontwikkeling stimuleren door meer kringgesprekken in de klas

Zie het naar school gaan als iets wat normaal is

Voor het eerst naar de basisschool gaan is niet alleen spannend voor het kind maar ook voor ouders. Het is goed voor te stellen dat je je kind zo goed mogelijk wilt voorbereiden, maar overdrijf niet. Probeer niet de nadruk te leggen op wat er straks gaat gebeuren. Dit kan namelijk spanning opwekken bij het kind. Zie het naar school gaan als iets wat normaal is.

 

Photo by Ben White on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *