Basisschoolkind, peuter

Voor het eerst naar de basisschool | Je kleuter voorbereiden

Op een dag is het zover – je kleuter gaat voor het eerst naar de basisschool. Het ene kind is er hard aan toe terwijl het andere kind er als een berg tegenop ziet. Spannend is het wel. Je kind zal in de periode dat hij naar school gaat veel nieuwe indrukken te verwerken krijgen en hij zal moeten wennen aan het nieuwe ritme van school. In dit artikel vertel ik hoe je als ouder(s) je kind kunt voorbereiden wanneer hij voor het eerst naar de basisschool gaat.

 

Op ontdekkingstocht

Zie de nieuwe school als een ontdekkingstocht. Pak samen de fiets of loop naar school. Je kind leert op die manier de weg kennen die hij straks elke dag moet nemen. Eenmaal bij school aangekomen stappen jullie samen het plein op. “He! Daar is een zandbak en een klimrek. Dat is gaaf! Zullen we een kijkje nemen?” Laat je kind op een prettige manier alles ontdekken. Dit kun je een paar keer doen om hem te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Schoolspulletjes kopen

Bij een nieuwe school hoort ook een nieuwe drinkbeker, broodtrommel en rugzak. Hoe leuk is het om dit samen te kopen. Mocht je geen tijd voor hebben, deze website verkoopt leuke schoolspullen.

Wennen

Net als kinderdagverblijven, bieden ook scholen vaak wendagen aan. Dit houdt in dat je kind gedurende een paar dagen of weken een middag/dag mag komen spelen op school. Tijdens deze momenten kan je kind kennis maken met de juf, het lokaal en de andere kinderen. Bij het ene kind duurt het wen-proces langer dan bij het andere kind, dat is heel normaal. Bekijk samen met de juf wat het beste is voor jouw kind en uiteraard jezelf. Wees vooral niet bang om dingen te vragen die je nieuw voor je zijn. Samen komen jullie er wel uit.

Afscheid nemen

Op het kinderdagverblijf waar ik werkzaam ben, zie ik dat kinderen wel eens moeite hebben met afscheid nemen. Ik raad ouders vaak aan om niet te blijven hangen maar snel afscheid te nemen. Dat maakt het minder moeilijk voor het kind.

Zie het naar school gaan als iets wat normaal is

Voor het eerst naar school gaan is niet alleen spannend voor het kind maar ook voor ouders. Het is goed voor te stellen dat je je kind zo goed mogelijk wilt voorbereiden maar overdrijf niet. Probeer niet de nadruk te leggen op wat er straks gaat gebeuren. Dit zal spanning opwekken bij het kind. Zie het naar school gaan als iets wat normaal is.

 

Welke tip(s) heb jij voor als je kleuter voor het eerst naar de basisschool gaat?

Liefs Aneta

 

Photo by Mike Fox on Unsplash

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge