vis eten tijdens de zwangerschap
Blogs Zwangerschap

Vis eten tijdens de zwangerschap

Vis is een gezond voedingsproduct en een goede bouwsteen voor de ontwikkeling van jouw baby. Vis die je tijdens je zwangerschap zonder zorgen kunt eten is vette- en magere vis, en schaal en- schelpdieren. Toch is er ook vis die je beter kunt laten staan als je zwanger bent. 

 

Lees ook: Deze voedingsproducten kun je beter niet eten tijdens je zwangerschap

 

Deze vis kun je tijdens de zwangerschap beter laten staan

Voorverpakte vis

Producten zoals voorverpakte vissoorten kun je beter laten staan. Denk aan: gerookte zalm, garnalen, gerookte forelfilets en makreel. Deze kunnen namelijk de listeriabacterie bevatten. Je kunt deze vissoorten wel weer eten als ze verhit zijn. Bij verhitting gaat deze bacterie namelijk dood.

Roofvissen

Andere vissoorten die je beter kunt laten staan zijn roofvissen zoals de haai, tonijn, snoekbaars en koningsmakreel. Deze bevatten namelijk kwik en dioxines. De tonijn uit blik kun je overigens wel eten. Deze bevat minder giftige stoffen.

Rauwe vis

Over rauwe vis zijn de meningen over verdeeld. De een zegt dat je het prima kunt eten, zolang het maar vers is. Terwijl de ander zegt dat het geen goed idee is. Bepaal voor jezelf wat voor jou het beste is.

 

Welke vis mag je wel eten tijdens de zwangerschap?

Vette vis

Zoals ik al eerder schreef, bevat vette vis goede bouwstenen, zoals onverzadigde vetzuren en cervonzuur, die goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Vette vis zoals zalm, sardientjes en ansjovis kun je gewoon eten, mits ze verhit en niet voorverpakt zijn.

Magere vis

Schelvis, inktvis, tong, snoek, pangasius, kabeljauw en heilbot is een magere vissoort. Deze vis bevat veel eiwitten, vitamines en mineralen en kun je prima eten tijdens de zwangerschap. Aangeraden wordt om 2 keer per week vis te eten.

Schaal-en schelpdieren

Ook schaal-en schelpdieren mag je eten, zolang ze maar wel verhit zijn. Denk bijvoorbeeld aan garnalen, mosselen, kreeft, krab en mosselen.

 

 

Photo by Paul Trumper on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *