verslaafde ouders
Mama

Verslaafde ouders en kinderen opvoeden | Een kijkje in mijn werkveld #2

Zoals jullie in een eerder artikel hebben kunnen lezen, kom ik binnen mijn werkveld regelmatig met kinderen in aanraking, waarin het niet altijd gaat zoals het zou moeten gaan. Kinderen die dat extra stukje ondersteuning nodig hebben omdat ouders door hun eigen problematiek dit niet altijd kunnen geven.

Vandaag wil ik het met je hebben over verslaafde ouders en kinderen opvoeden. Hoe zit dat nu precies? En hoe kun je deze ouders hierin ondersteunen? In dit artikel beantwoord ik deze vragen.

Risicofactoren

In Nederland leven naar schatting enkele tienduizenden kinderen van verslaafde ouders. Het gevolg kan zijn dat opvoeden voor deze ouders een hele opgave wordt. Wanneer ouders door hun verslavingsproblemen, spanning en stress met zichzelf bezig zijn kunnen ze moeilijk hun kind voldoende aandacht geven.

De opvoedsituatie van deze kinderen kan bijvoorbeeld gekenmerkt door verschillende risicofactoren, zoals:

 • Gebrek aan structuur
 • Beperkte emotionele beschikbaarheid van de ouders
 • Tekortkomingen in de opvoedvaardigheden
 • Gebrek aan een positieve rolmodel voor het kind

Hoe gaat een kind om met de situatie van zijn verslaafde ouder(s)?

Of een ouder nu psychiatrische problematiek ervaart of problemen heeft met verslaving; Ieder kind gaat hier anders mee om. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden hoe een kind zich kan gedragen in een situatie met verslaafde ouders:

 • druk doen of lastig worden;
 • zich in zichzelf terug te trekken uit schaamte;
 • heel behulp­zaam worden en te helpen bij allerlei huishoudelijke taken;
 • de rol van volwassene op zich nemen.

Of het kind nu jong of oud is, hij kan heel goed aanvoelen of er problemen of spanningen thuis zijn. Het is dan fijn als het kind steun kan krijgen uit zijn directe omgeving, zoals een oma, opa, buurvrouw of een vriendje. Krijgt het kind geen steun of professionele hulp, dan kan hij op latere leeftijd zelf problemen ontwikkelen, zoals:

 • gedragsproblemen;
 • sociale problemen;
 • emotionele problemen;
 • problemen met genotmiddelen.

Hoe kun je verslaafde ouders ondersteunen in de opvoeding  van hun kinderen?

Voor de hulpverlening is het ten eerste belangrijk om aandacht te hebben voor de manier waarop deze ouders worden benaderd. Sommige ouders kunnen namelijk in de weerstand schieten. Dit komt omdat zij zich namelijk voor hun verslaving schamen en geen hulp accepteren. Het kan ook zijn dat zij zich niet bewust zijn van de gevolgen in de opvoeding van hun kinderen, en dit dus niet herkennen. Ten tweede is het hebben van ‘vertrouwen in elkaar’ de basis voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Zonder dat zal de relatie tussen ouders en hulpverlener niet gaan werken.

Tijdens de ondersteuning van verslaafde ouders in het opvoeden van hun kinderen staat het ouderschap centraal, waarbij het welzijn van het kind voorop staan.

Er wordt stil gestaan bij de rol van de ouders binnen de opvoeding, de invloed van hun problemen op het kind en hoe zij bijvoorbeeld hulp kunnen inschakelen als het slechter met hen gaat. Daarnaast worden de ouders ook ondersteunt in het verbeteren van de opvoedvaardigheden en het stimuleren van de ouder-kindrelatie.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Deze website bieden de informatie:

 

 

Photo by Annie Spratt on Unsplash

2 Reacties

 • Irene

  Lijkt mij echt héél moeilijk werk eerlijk gezegd, maar wel chapeau dat je het doet! Ik zag laatst een aflevering van Dr. Phil met twee verslaafde ouders en twee kindjes jonger dan 10 jaar die eigenlijk gewoon de hele dag op zichzelf moesten letten. Die mensen zagen ook totaal niet in dat zij niet voor hun kinderen konden zorgen. Eerlijk gezegd word ik daar dan wel een beetje boos van. Maar die problematiek is natuurlijk ook heel complex. Gelukkig zijn er mensen zoals jij, die het kind voorop stellen en de ouders ondersteunen in hun taak.
  Irene onlangs geplaatst…Shoplog | Primark, H&M en Vero Moda.My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge