verschil tussen de kinderopvang en gastouder
Blogs Mama Opvoeden

Het verschil tussen de kinderopvang en gastouder

Waar doe je goed aan bij het kiezen van de juiste opvang voor je kindje? Het blijft lastig. Breng jij je baby naar de gastouder of toch het kinderdagverblijf? Om jouw keuze iets makkelijker te maken, leg ik je als doorgewinterde kinderopvangjuf, uit wat het verschil is tussen de kinderopvang en gastouder en vertel ik je de voor-en nadelen van deze twee vormen van opvang.

 

Lees ook: Hier moet je op letten bij het kiezen van het juiste kinderdagverblijf.

 

Dat je bij deze twee vormen van opvang je kindje kunt onderbrengen terwijl jij naar je werk gaat, weten we in principe wel. Maar wat is het verschil tussen de kinderopvang en gastouder?

Een gastouder is een opvangvoorziening bij een ouder (gediplomeerd) in huis. Er worden vaak tot 5 kinderen opgevangen, waardoor de opvang kleinschalig is. Vergeleken met een gastouder is een kinderdagverblijf groter opgezet. Hierdoor kunnen er ook veel meer kinderen opgevangen worden dan bij een gastouder. Maar er zijn nog een aantal verschillen.

 

 

Het kinderdagverblijf

Over het algemeen zijn kinderdagverblijven gebonden aan vaste openings/sluitingstijden. De meeste kinderdagverblijven zijn 10 uur per dag geopend.

Kinderdagverblijven werken volgens het vier-ogen beleid. Het vier-ogen beleid betekent dat er altijd iemand moet kunnen meekijken of luisteren. Dit kan door middel van babyfoons, ramen of deuren met doorkijk. Het beleid is op 1 juli 2013 door de GGD in het leven geroepen. De aanleiding hiertoe was de zedenzaak in Amsterdam.

Veel kinderdagverblijven hebben horizontale-en verticale groepen. In horizontale groepen spelen kinderen van dezelfde leeftijden bij elkaar. Een verticale groep bestaat uit kinderen van verschillende leeftijden. Mocht je de voordelen-en nadelen van deze twee groepsindelingen willen weten- in dit artikel vertel ik je hier meer over.

Voor-en nadelen van een kinderdagverblijf

Voordelen

 • Een kinderdagverblijf werkt aan de hand van een visie – zoals de 4 pedagogische basisdoelen.
 • Er wordt samen gegeten en activiteiten gedaan.
 • De medewerkers hebben een pedagogisch opleiding afgerond.
 • Luiers, voeding en andere verzorging zijn bij de prijs inbegrepen, dus je hoeft zelf niks mee te nemen.

Nadelen

 • Ook al haal je jouw kind eerder op van het dagverblijf, je betaald een vast bedrag.
 • Binnen de kinderopvang heb je te maken met grote groepen. Individueel contact tussen leidster en kind is daardoor iets lastiger.
 • Het ruilen van dagen kan op een kinderdagverblijf wel eens lastig zijn.

Gastouder

Het fijne aan een gastouder is dat zij flexibele tijden hanteert, waardoor het makkelijk wordt om af te spreken wanneer jij je kind kunt brengen en halen. Heb jij een keer opvang nodig om 07.00 uur in de ochtend, dan kan dat in de meeste gevallen.

Een gastouder werkt over het algemeen alleen, waardoor er geen (sociale) controle is. Tevens is er een regel dat een gastouders maximaal 6 kinderen in haar eentje op mag vangen. Binnen de kinderopvang zijn dat maximaal 5 kinderen.

Een gastouder vangt kinderen op in de leeftijd 0-12 jaar. Het leeftijdsverschil van de kinderen kan daarom vrij groot zijn.

Voor-en nadelen van een gastouder

Voordelen

 • Sommige gastouders verzorgen (tegen betaling) maaltijden, die je mee naar huis kunt nemen. Handig voor als je een keer laat thuis bent.
 • Je betaald alleen voor de aantal uren die je afneemt.
 • Omdat de groep kinderen klein is, is er meer tijd voor individuele aandacht.
 • Sommige gastouders kunnen de kinderen ook in de avond of weekend opvangen.

Nadelen

 • Als de gastouder ziek is of met vakantie gaat, moet er andere opvang gezocht worden. (of wordt dit tegenwoordig anders geregeld?)
 • Doordat de groep klein is en het leeftijdsverschil van de kinderen groot kan zijn, bestaat de kans dat jouw kind geen vriendjes heeft om mee te spelen.

 

Gaat jouw kind naar de kinderopvang of de gastouder? Welke keuze heb jij hierin gemaakt? 

 

6 thoughts on “Het verschil tussen de kinderopvang en gastouder

 1. Wij hebben nu nog een gastouder, maar de bedoeling is dat we per januari overgaan op een kdv. De gastouder is zwanger en gaat met verlof, dus dit is een mooie kans om over te stappen. Er zijn wat meer kinderen op een kdv, dus we hopen dat hij daar wat van opsteekt.

  Via ons gastouderbureau kun je trouwens een vervangende gastouder krijgen bij ziekte, verlof of vakantie, als er tenminste iemand beschikbaar is.

 2. Wij kozen voor het kdv. Juist vanwege de flexibiliteit in bijv vakanties of bij ziekte. Het KDV is immers altijd open. Ook vonden we het voorbereidende aspect (school) belangrijk.

 3. Wij hebben gekozen voor een gastouder, bij ons gastouderbureau worden hogere eisen aan de gastouder gesteld, zo moeten de gastouders ook een opleiding hebben als pedagogisch medewerker, moeten ze verplicht elk jaar door het gastouderbureau “gekeurd” worden, evenals de plek waar de opvang geboden wordt. Bijkomend word er van de gastouder gevraagd of er een achterban beschikbaar is bij ziekte.

  In ons geval zijn onze gastouders op niveau 3 geschoold, hebben ze zelf extra scholing gevolgd voor bijvoorbeeld ontwikkeling van baby/peuter, rouwverwerking en vangen ze alleen kindjes op tot en met 4 jaar. Ze hebben zelfs een eigen beleidsplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *