inspiratie

Het verschil tussen de kinderopvang en gastouder

Er gaat heel wat vooraf bij het kiezen van de juiste opvang voor je kindje. Wordt het de kinderopvang of toch de gastouder? In een eerder artikel schreef ik waar je op kunt letten bij het kiezen van het juiste kinderdagverblijf. Omdat ik van ouders regelmatig de vraag krijg wat het verschil tussen de kinderopvang en gastouder is – wil ik in dit artikel hier aandacht aan besteden.

 

Kinderdagverblijf

Vaste tijden

Kinderdagverblijven zijn gebonden aan vaste openings/sluitingstijden. De meeste kinderdagverblijven zijn 10 uur per dag geopend.

Vier-ogen beleid

Kinderdagverblijven werken volgens het vier-ogen beleid. Het vier-ogen beleid betekent dat er altijd iemand moet kunnen meekijken of luisteren. Dit kan door middel van babyfoons, ramen of deuren met doorkijk. Het beleid is op 1 juli 2013 door de GGD in het leven geroepen. De aanleiding hiertoe was een zedenzaak in Amsterdam.

Verticale en horizontale groepen

Het kinderdagverblijf vangt kindjes op in de leeftijd 0-4 jaar. Daarnaast maakt de kinderopvang gebruik van horizontale-en verticale groepen. In horizontale groepen spelen de kindjes van dezelfde leeftijden bij elkaar. Een verticale groep bestaat uit kindjes van verschillende leeftijden. Mocht je de voordelen-en nadelen van deze twee groepsindelingen willen weten- in dit artikel vertel ik je hier meer over.

Voor-en nadelen van een kinderdagverblijf

Voordelen

 • Een kinderdagverblijf werkt aan de hand van een visie – zoals de 4 pedagogische basisdoelen.
 • Er wordt samen gegeten en activiteiten gedaan.
 • De medewerkers hebben een pedagogisch opleiding afgerond.
 • Luiers, voeding en andere verzorging zijn bij de prijs inbegrepen, dus je hoeft zelf niks mee te nemen.

Nadelen

  • Ook al haal je jouw kindje eerder op van het dagverblijf, je betaald een vast bedrag. Tevens zijn de kosten van een kinderdagverblijf iets hoger dan bij een gastouder.
  • Binnen de kinderopvang heb je te maken met grote groepen. Individueel contact tussen leidster en kind is daardoor iets lastiger.
  • Het ruilen van dagen kan op een vol kinderdagverblijf wel eens lastig zijn.

 

Gastouder

Flexibele tijden

Je kunt vaak met de gastouder afspreken wanneer jij je kindje kan brengen en halen. Heb jij een keer opvang nodig om 07.00 uur in de ochtend, dan kan dat.

Werkt alleen

Een gastouder werkt over het algemeen alleen, waardoor er geen (sociale) controle is. Tevens is er een regel dat een gastouders maximaal 6 kinderen in haar eentje op mag vangen. Binnen de kinderopvang zijn dat maximaal 5 kinderen.

Kinderen van verschillende leeftijden

Een gastouder vangt kinderen op in de leeftijd 0-12 jaar. Het leeftijdsverschil van de kinderen kan daarom vrij groot zijn.

Voor-en nadelen van een gastouder

Voordelen

 • Sommige gastouders verzorgen (tegen betaling) maaltijden, die je mee naar huis kunt nemen. Handig voor als je een keer laat thuis bent.
 • Je betaald alleen voor de aantal uren die je afneemt.
 • Omdat de groep kinderen klein is, is er meer tijd voor individuele aandacht.
 • Sommige gastouders kunnen de kinderen ook in de avond of weekend opvangen.

Nadelen

 • Als de gastouder ziek is of met vakantie gaat, moet er andere opvang gezocht worden. (of wordt dit tegenwoordig anders geregeld?)
 • Doordat de groep klein is en het leeftijdsverschil van de kinderen groot is, kan het zijn dat het kind geen vriendjes heeft om mee te spelen.

 

Voor welk soort opvang heb jij of zou jij het liefst kiezen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring

 

Groetjes Aneta

 

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

4 thoughts on “Het verschil tussen de kinderopvang en gastouder

 1. Wij hebben nu nog een gastouder, maar de bedoeling is dat we per januari overgaan op een kdv. De gastouder is zwanger en gaat met verlof, dus dit is een mooie kans om over te stappen. Er zijn wat meer kinderen op een kdv, dus we hopen dat hij daar wat van opsteekt.

  Via ons gastouderbureau kun je trouwens een vervangende gastouder krijgen bij ziekte, verlof of vakantie, als er tenminste iemand beschikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge