veranderingen in de pubertijd
Blog,  kind,  puber

Veranderingen in de pubertijd | 3 ontwikkelingen

De pubertijd begint bij meisjes rond hun 11e levensjaar, bij jongens is dit gemiddeld 1 á 2 jaar later. De pubertijd is voor zowel het kind (lees: puber) als de ouders een ingewikkelde periode. Dit heeft te maken met de veranderingen in de pubertijd, zowel op lichamelijk gebied als het gedrag.

Uit een Amerikaans onderzoek komt naar voren dat moeders van pubers meer gestrest zijn dan moeders waarvan de kinderen nog relatief jong zijn. Zo kwam naar voren dat moeders zich vroeger enkel zorgen hoefden te maken om het eten en slapen van hun kind. Tijdens de pubertijd maken ze zich zorgen over de grip en controle die ze kwijt raken over hun kind.

In dit artikel heb ik het over 3 veranderingen in de pubertijd die kinderen doormaken. Lees maar mee…

 

Zich losmaken

Pubers gaan zich in deze periode tegen hun ouders en omgeving afzetten. Ze hebben het gevoel alles te weten en te kunnen. Daar hoeven ze geen hulp bij te hebben. Tegelijkertijd voelen ze zich nog kwetsbaar, wat maakt dat als ze in de problemen komen, toch achter hun ouders gaan schuilen.

Zelfbeeld, zelfwaardering en zelfacceptatie

Onder het zelfbeeld verstaan we het beeld dat iemand over zichzelf heeft. Een kind is in de pubertijd heel gevoelig voor de meningen van hun leeftijdsgenoten. Wanneer het kind in een minder fijne omgeving opgroeit of bijvoorbeeld wordt gepest, dan kan hij een negatief zelfbeeld ontwikkelen.

Maar laten we er even van uitgaan dat het kind in een positieve omgeving opgroeit, niet wordt gepest en een positief zelfbeeld ontwikkelt. Door een positief zelfbeeld ontwikkelt het kind namelijk een hoge zelfwaardering. Dit alles heeft te maken met hoe het kind zichzelf ziet, hoe hij over zichzelf denkt en wat hij daarbij voelt. Is de zelfwaardering van het kind hoog dan is de mate van zelfacceptatie ook hoog.

Deze drie aspecten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Een kind met een hoge mate van zelfvertrouwen, ontwikkelt zich in een volwaardige volwassen persoon die vol trots de wereld tegemoet gaat.

 

Seksuele ontwikkeling

Tijdens de pubertijd verandert ook het lichaam van het kind. Als ik terug kijk naar mijn puberale periode, vond ik deze verandering best aangrijpend. Ineens begon alles te groeien: mijn borsten, heupen en haar.

Tijdens deze periode staat ook de seksuele ontwikkeling van het kind centraal. Het kind kan op seksueel gebied gaan experimenteren. Daarnaast krijgt hij ook interesse in het andere geslacht. Wil je meer weten over de seksuele ontwikkeling van een puber? In dit artikel vertel ik je er meer over.

 

Welke ervaringen heb jij met de veranderingen van een puber? Hoe ga je daarmee om?

 

Foto’s: https://unsplash.com

 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge