welke leeftijd kinderen alleen thuisblijven
Basisschoolkind,  Blogs

Vanaf welke leeftijd laat jij je kind alleen thuisblijven?

Vanaf welke leeftijd kinderen alleen kunnen thuisblijven, is voor veel ouders een dilemma. Terwijl het ene kind op zijn 10e jaar nog hulpbehoevend kan zijn, kan een kind dat 8 jaar is al heel verantwoordelijk zijn. Aangezien ik benieuwd ben naar de leeftijd waarop een kind in Nederland voor het eerst alleen thuis gelaten wordt, ben ik op onderzoek uitgegaan.

 

Lees ook: Steeds meer jonge kinderen lopen brandwonden op

 

Wat staat er in de wet?

Er staat niets in de wet over op welke leeftijd kinderen alleen mogen thuisblijven. Het enige wat in de wet staat beschreven is dat iemand niet alleen thuis mag blijven als hij of zij niet voor zichzelf kan zorgen. Tja, het is uiteraard vanzelfsprekend dat een baby of een peuter/ kleuter hulpbehoevend is. Maar een kind van 9 of 12 jaar oud zou prima voor zichzelf kunnen zorgen toch? Dus welke leeftijd is nu een verantwoordelijke keuze?

Het verschilt per kind en per situatie

Wat de verantwoordelijke leeftijd is hangt af van het kind maar ook van de situatie. Het ene kind kun je sneller een uur alleen laten, terwijl het andere kind er nog helemaal niet klaar voor is. Ook is de omgeving waar je bijvoorbeeld woont belangrijk. Woon je in een rustige wijk of in een stad? Is de buurt veilig of juist niet? Neem deze punten in je overweging mee.

Dit zijn de richtlijnen

Op zich zijn er geen officiële richtlijnen, maar er is wel een geaccepteerd advies dat kinderen vanaf 10 jaar alleen thuis kunnen blijven. Dit wordt alleen overdag aangeraden voor maximaal 30 minuten. Kinderen in de leeftijd 11 á 12 jaar kunnen voor 2 uur alleen thuisblijven. Pubers van 13 tot en met 15 jaar kunnen prima de hele dag alleen thuis zijn, ook ’s avonds. Puber vanaf 16 jaar mogen ook ’s nachts alleen blijven.

Hoewel sommige ouders er voor kiezen om hun kind van 8, 9 of 10 alleen thuis te laten, wordt geadviseerd om dit dan voor maximaal 30 minuten te doen. Kinderen tot 7 jaar worden volgens de meeste bronnen als hulpbehoevend gezien en mogen dus nooit alleen thuis blijven.

Weet jouw kind wat het in noodsituaties moet doen?

Of je kind nu oud genoeg is om thuis te blijven of niet, er kunnen zich altijd onveilige situaties afspelen. Het enige verschil met een jong kind is dat een ouder kind vaak beter in staat is om risico’s in te schatten en daarnaar kan handelen. Maar weet je dat niet alle kinderen dit kunnen. Het Rode Kruis heeft hier onderzoek naar gedaan. Het meest zorgelijke uit het onderzoek is dat 1 op de 4 kinderen tussen de 6 en 8 jaar niet weet hoe zij op de telefoon van hun ouders het noodnummer 112 moet bellen. Voor meer informatie: Leer je kind al vroeg wat het in noodgevallen moet doen

 

Photo by Joel Overbeck on Unsplash

Bron: Lokale PolitieJM ouders

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge