Vanaf welke leeftijd laat jij je kind alleen thuisblijven?
Vanaf welke leeftijd kinderen alleen kunnen thuisblijven, is voor veel ouders een dilemma. Terwijl het ene kind op zijn 10e jaar nog hulpbehoevend kan zijn, kan een kind dat 8 jaar is al heel verantwoordelijk zijn. Aangezien ik benieuwd ben naar de leeftijd waarop een kind in Nederland voor het eerst alleen thuis gelaten wordt, ben ik op onderzoek uitgegaan.
Lees ook: Steeds meer jonge kinderen lopen brandwonden op
Wat staat er in de wet?
Er staat niets in de wet over op welke leeftijd kinderen alleen mogen thuisblijven. Het enige wat in de wet staat beschreven is dat iemand niet alleen thuis mag blijven als hij of zij niet voor zichzelf kan zorgen. Tja, het is uiteraard vanzelfsprekend dat een baby of een peuter/ kleuter hulpbehoevend is. Maar een kind van 9 of 12 jaar oud zou prima voor zichzelf kunnen zorgen toch? Dus welke leeftijd is nu een verantwoordelijke keuze?
Het verschilt per kind en per situatie
Wat de verantwoordelijke leeftijd is hangt af van het kind maar ook van de situatie. Het ene kind kun je sneller een uur alleen laten, terwijl het andere kind er nog helemaal niet klaar voor is. Ook is de omgeving waar je bijvoorbeeld woont belangrijk. Woon je in een rustige wijk of in een stad? Is de buurt veilig of juist niet? Al deze punten zijn van belang om in overweging te nemen denk ik zo.
Zijn er dan richtlijnen?
Op zich zijn er geen officiële richtlijnen, maar er is wel een geaccepteerd advies dat kinderen vanaf 10 jaar alleen thuis kunnen blijven. Dit wordt alleen overdag aangeraden voor maximaal 30 minuten. Kinderen in de leeftijd 11 á 12 jaar kunnen voor 2 uur alleen thuisblijven. Pubers van 13 tot en met 15 jaar kunnen prima de hele dag alleen thuis zijn, ook ‘s avonds. Puber vanaf 16 jaar mogen ook ‘s nachts alleen blijven.
Weet jouw kind wat het in noodsituaties moet doen?
Of je kind nu oud genoeg is om thuis te blijven of niet, er kunnen zich altijd onveilige situaties afspelen. Het enige verschil tussen een jong en een ouder kind is, dat een ouder kind vaak beter in staat is om risico’s in te schatten en daarnaar weet te handelen. Maar niet alle kinderen weten dat. Het Rode Kruis heeft hier onderzoek naar gedaan. Het meest zorgelijke dat uit het onderzoek gekomen is: dat 1 op de 4 kinderen tussen de 6 en 8 jaar niet weet hoe zij op de telefoon van hun ouders het noodnummer 112 moet bellen. Naar aanleiding hiervan heb ik deze blog geschreven, waarin staat beschreven hoe jij je kind kan leren wat het in noodgevallen moet doen.
Photo by Joel Overbeck on Unsplash
Bron: Lokale Politie, JM ouders