Tovertafel unique
Blog,  Onderzoek

Tovertafel Unique | Interactief spel voor kinderen met autisme

Voor veel kinderen met het autismespectrumstoornis is samenspel niet zo vanzelfsprekend. Zij hebben bijvoorbeeld moeilijkheden om anderen aan te spreken en vinden het lastig om hun aandacht ergens bij te houden. Om deze vaardigheden bij kinderen met autisme te stimuleren, is de Tovertafel Unique ontwikkeld. Omdat ik dit een fantastisch initiatief vind, vertel ik je in dit artikel hier meer over.

Wat is de Tovertafel Unique?

De Tovertafel Unique is een kastje dat aan het plafond vastgemaakt zit en interactieve spellen op tafel projecteert. De interactieve spellen kunnen ingezet worden binnen de kinderopvang en op scholen om samenspelen leuker en makkelijker te maken. De spellen reageren op bewegingen, zoals de handen en armen. Ik geef een voorbeeld:

Eén van de spellen die de Tovertafel aanbiedt is het spel ‘Voetbal’. Dit spel stimuleert de communicatie maar ook het samenwerken bij kinderen. Door een tikje aan de bal te geven gaat hij rollen. De volgende stap is dat het kind aan een ander kind moet vragen of hij de bal terug wil spelen. Als het kind niets doet dan gebeurt er ook niets. Dit lijkt logisch, maar voor een kind met autisme is dit niet het geval.

Hoe is de Tovertafel ontwikkeld?

De Tovertafel is ontwikkeld tijdens het exploratief project ‘Active Cues for Autism’. Bij de ontwikkeling van het spel waren onder andere therapeuten (Inge Meulepas), onderzoekers, leerkrachten en kinderen betrokken. Samen hebben zij gebrainstormd over wat de interactieve projecties van de Tovertafel voor kinderen met een autismespectrumstoornis kan betekenen. Het gehele project is gefinancierd door het Stimuleringsfonds ‘Creatieve Industrie’. Mocht je meer over het onderzoek willen lezen? Dan kun je op dit linkje klikken.

 

In dit filmpje hieronder zie je hoe de Tovertafel Unique werkt.

 

 

Wil je meer weten over de Tovertafel Unique? Klik dan op dit linkje

 

Bron: Vakblad Vroeg , Tovertafel

Foto: Pixabay

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge