geld sparen kind
Opvoeden Persoonlijk

Tip | Zo sparen wij voor ons kind

Ieder gezin gaat anders om met geld en heeft een eigen bestedingspatroon. Eén ding is duidelijk: als je een kind krijgt, kost dit geld. Naast kleding en andere verzorging, zal er ook een tijd komen waarop je kind gaat studeren of autorijlessen wil volgen. Deze uitgaven zijn geen kattenpis. Zo denken mijn vriend en ik er tenminste over, nu er een kleintje op komst is. Hoe en op welke manier wij voor ons kind zullen sparen? Je leest het in deze blogpost.

 

Misschien ook wel interessant: Dit kost een kind tot 18 jaar | Schrik niet!

 

Zo sparen wij voor ons kind

Jup, een kind kost geld. Ckeck het maar in de bovenstaande blogpost die ik destijds geschreven heb. Maar goed, je kunt het zo duur maken als je het wilt. Daar zijn mijn vriend en ik zich dan ook weer bewust van. Toch kunnen we wat betreft het lesgeld,  schoolboeken of de kosten voor een rijbewijs niet onderuit komen.

Nadat ik erachter gekomen was dat ik in verwachting bleek te zijn, waren wij het snel met elkaar eens dat we wilden sparen voor ons kind. We hebben met elkaar afgesproken dat we ieder een bedrag van 50 euro zullen sparen. Dit is in totaal 100 euro in de maand. Als ik er een snelle berekening op los laat, hebben we tot aan het 16e levensjaar van ons kind in totaal een bedrag van 19.200 euro. Hier kan het rijbewijs van betaald worden en de studie kosten (ervan uitgaande dat hij of zij naar de universiteit gaat). Mocht er iets overblijven, dan kijken we weer verder.

Kinderbijslag

De kinderbijslag die wij ieder kwartaal zullen ontvangen gaat in onze vakantiepot. Aangezien we heel graag reizen, zal dit straks met ons kind duurder uitpakken dan wanneer we met zijn tweeën bent.

 

Lees ook: Alles wat je moet weten over kinderbijslag voor het jaar 2020

 

Wel of geen rekening openen voor ons kind?

Op de vraag of we wel of geen rekening willen open voor ons kind, is ons antwoord ‘nee’. Voorlopig sparen we het bedrag op onze gezamenlijke rekening, in een apart aangemaakte portemonnee. Op dit moment vinden we het nog niet nodig. Wanneer ons kind een jaar of zes is zullen we vast overwegen om een rekening te openen.

Mocht jij graag een (spaar) rekening willen openen voor je kind? De consumentenbond heeft een handige vergelijkings-website: Spaarrekeningen vergelijken. Op deze website kun je 90 verschillende spaarrekeningen vergelijken op rente en voorwaarden. Zo wordt het kiezen van de juiste een eitje.

 

Hoe sparen de lezers van Mamapraatjes voor hun kind?

Om erachter te komen of én hoe andere ouders voor hun kind sparen, heb ik een aantal van jullie via mijn social media kanaal Instagram de volgende 2 vragen gesteld:

  • Sparen jullie voor jullie kinderen?
  • Op welke manier sparen jullie?

95 procent van de ouders sparen voor hun kind. 70 procent daarvan spaart een maandelijks bedrag van tussen 50 en 100 euro. In totaal spaart 15 procent enkel de kinderbijslag. De overige 10 procent zet hun 13e maandsalaris op de spaarrekening van hun kind. Super leuk om te weten hoe andere ouders dit doen. Dank voor jullie deelname!

 

Hopelijk heb je door het lezen van deze blogpost een kijkje gekregen in onze manier van sparen voor ons kind. Ik ben heel benieuwd naar die van jou. Spaar jij voor je kind? 

 

2 thoughts on “Tip | Zo sparen wij voor ons kind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *