tegenslagen kind
Opvoeden

Tegenslagen zijn goed voor je kind

Als ouder wil jij je kind beschermen tegen negatieve invloeden in zijn leven. En dat is logisch toch, want je wilt tenslotte dat je kind gelukkig is. Maar hoe ouder je kind wordt, hoe meer het te maken kan krijgen met tegenslagen. Dit kan je helaas niet tegenhouden. En dit is helemaal niet zo erg. Want wist je dat tegenslagen juist goed zijn voor je kind?

 

Lees ook: Ben jij een curling ouder?

 

Waarom? Het antwoord is heel simpel: voor de ontwikkeling van je kind is het van belang dat hij veel ervaring en kennis op doet in het omgaan met tegenslagen. Zo wordt hij gestimuleerd om naar oplossingen te zoeken. Stel dat je kind voor zijn toets een onvoldoende haalt. Dat is uiteraard niet leuk. Maar hierdoor leert hij wel wat het de volgende keer anders kan doen om die voldoende wel te halen. En zo is dat met heel veel dingen in het leven.

Neuropsycholoog en hersenwetenschapper Jelle Jolles zegt het volgende: ‘Zonder weerstand wordt je kind niet sterker. Als je als ouder alle obstakels voor de voeten van je kind probeert weg te vegen, zal hij nooit leren van zijn fouten en nieuwe situaties beter in te schatten. Dus laat je kind af en toe een blauwtje lopen. Dat is juist goed.’

 

Bron: NRC

Foto door Jonas Mohamadi via Pexels

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *