taalontwikkeling stimuleren
Blogs,  Onderzoek

Zo stimuleer je de taalontwikkeling van kinderen in de klas

Leren communiceren is een belangrijke vaardigheid in het leven van een kind. Door middel van praten kan hij contacten met anderen opbouwen. Bovendien is communicatie belangrijk voor succes in zijn verdere schoolloopbaan.

Kringgesprekken in de klas

De taalontwikkeling stimuleren is hierbij van groot belang. Onderwijspedagoog Chiel van der Veen heeft binnen het onderwijs hier onderzoek naar gedaan. En wat blijkt: gesprekken met elkaar voeren in plaats van enkel te luisteren naar de leerkracht bevordert de taalvaardigheid van kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar. Daarbij laat Van Der Veen zien dat kringgesprekken hiervoor een goede context bieden. Ook blijkt uit het onderzoek dat kinderen die goed mondeling communiceren, minder vaak buiten de groep vallen.

Lees ook: Je kind meertalig opvoeden? | Zo doe je dat!

Van Der Veen: “Hoewel leerkrachten en onderwijskundigen het belang erkennen van goede gesprekken in klassen en meer interactie tussen de kinderen, is hier in de praktijk weinig van terug te zien.” Ik kan me best voorstellen dat er in de praktijk weinig van terug te zien is. De taalontwikkeling stimuleren is namelijk best een uitdaging wanneer een leerkracht 32 gillende kinderen in de klas heeft zitten.

Training voor leerkrachten

Chiel van der Veen biedt vanuit zijn onderzoek een eenvoudige training voor leerkrachten. Deze training leert hen om kinderen in kringgesprekken meer ruimte te geven om te communiceren en op die manier hun ideeën in te brengen, te redeneren en kritisch naar elkaar te luisteren. Volgens Van Der Veen blijkt de training succesvol. Hij zegt:

“In slechts acht weken leren kinderen beter communiceren, redeneren en reageren zij in gesprekken vaker op elkaar”
(Bron: VU Amsterdam)

 

Bron: Goednieuws.Vlaanderen,  VakbladVroeg.nl

Photo by Cel Lisboa on Unsplash

15 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge