de taalontwikkeling van je peuter stimuleren
Blog,  kind,  peuter

De taalontwikkeling van je peuter stimuleren

De taalontwikkeling van een kind begint al vanaf de geboorte. Van reageren op geluiden door middel van kijken, bewegen, lachen en huilen – tot aan brabbelen en de eerste woordjes. Als ouder kun je op verschillende manieren de taalontwikkeling van je peuter stimuleren. In dit artikel bespreek ik een aantal van die mogelijkheden.

Benoemen

Op mijn werk ben ik de hele dag tegen de kinderen aan het kletsen. Ik benoem wat ik zie, wat ik en het kind doen, wat er gaat gebeuren en waar we heen gaan. Het kind leert niet alleen begrijpen wat er om hem heen gebeurt, ook leert hij hoe hij dingen moet benoemen.

Voorlezen

Voorlezen is een perfecte manier om de taalontwikkeling van je peuter te stimuleren. Door middel van plaatjes en het verhaaltje leert hij dingen aan elkaar te koppelen. Bovendien verrijkt lezen de fantasiewereld van het kind, wat weer goed is voor de cognitieve ontwikkeling.

Gesprekjes voeren

Door middel van gesprekjes voeren nodig je het kind uit om te praten. Herhaal ook datgene wat het kind gezegd heeft. Het kind zegt: ‘Bas boterham smeren.’ Jij zegt: ‘Heb jij een boterham gesmeerd? Wat zat er dan op je boterham?’ Je kind wordt niet alleen verleidt om verder te praten, ook leert hij de opbouw van de zinnen.

Liedjes zingen

Op spelenderwijs de taalontwikkeling van je peuter stimuleren door middel van liedjes zingen. Doordat veel zinnen in liedjes op elkaar rijmen, onthoudt het kind veel sneller woordjes en weet ze makkelijker aan elkaar te koppelen.

 

Foto: Unsplash

8 Reacties

 • Roelina

  Check, check, check! Gelukkig :). Ik ben veel bezig met taal met onze jongens. Vind dat ook erg leuk. Lees ook elke avond voor en we zingen veel met ze. Ik merk dat mijn peuter (3,5) nu ook echt een fascinatie krijgt voor taal. Hij was sowieso vlot met praten maar begint nu ook interesse te tonen in letters leren. Ik zoek alleen nog naar de juiste manier om dat te stimuleren. Tips?

  • Aneta

   Wat super leuk dat hij interesse heeft in letters. Je hebt spelletjes (op de tablet) waarmee je de letter bij het juiste plaatje kunt zoeken. Bijvoorbeeld: A en dan zoeken bij het plaatje (appel) Je kunt het spelletje ook zelf maken, een soort memory

 • Romy

  Wat leuk om hier een artikel over te lezen! Ik heb zelf tijdens mijn studie een paar vakken over kindertaalverwerving gevolgd. Wij hebben inderdaad ook geleerd dat alleen al zoiets als benoemen heel goed kan zijn voor de taalontwikkeling van een kind. Het schijnt trouwens ook dat als een kind iets fout zegt, je beter kunt zeggen ‘Ja, heel goed!’ om dan het juiste woord te zeggen in plaats van het kind te corrigeren. Dat vond ik zelf wel een openbaring en probeer ik nu weleens bij mijn nichtjes te gebruiken 🙂

  • Aneta

   Super leuk dat je dit onderwerp tijdens je studie hebt gehad. Het kan wel kloppen wat je zegt. Ik heb dus wel eens gehoord dat kinderen voornamelijk het laatste woord horen en niet wat er daarvoor is gezegd. Stel: het kind springt op de bank. Je zou al gauw zeggen: Niet springen. Springen is dan hetgeen wat ze onthouden. Als je in plaats daarvan zegt: De bank is om op te zitten. Dan zal hij sneller ophouden met springen, omdat hij dan begrijpt dat hij moet zitten. Snap je hem nog? haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge