Subsidie voor oppasoma's en -opa's
Blogs Opvoeden

Subsidie voor oppasoma’s en -opa’s? | Let wel op!

Steeds meer grootouders in Nederland passen op hun kleinkinderen. Dit doen zij met alle liefde. En bovendien is dit voor ouders een stuk goedkoper dan de kinderopvang. In 2012 paste nog 58 procent van de grootouders op hun klein kinderen, inmiddels is dit percentage gestegen naar 72 procent. Wist je dat er een subsidie is voor oppasoma’s en -opa’s? Let alleen wel op, want er schuilt een addertje onder het gras.

 

Lees ook: Kosten kinderopvang gaan flink omhoog in 2019

 

Hoe komen grootouders in aanmerking voor een subsidie?

Om in aanmerking te komen voor een subsidie moeten opa’s en oma’s wel aan een aantal eisen voldoen. In de eerste plaats moeten zij een diploma (MBO diploma Helpende Zorg en Welzijn of een vergelijkbare opleiding) hebben, ingeschreven staan bij een gastouderbureau en in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). En om niet te vergeten dienen grootouders ook een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen te hebben. Ik vind die eisen nogal wat!

Is de subsidie voor oppasoma’s en -opa’s eigenlijk wel interessant?

En daar komt dat addertje! De vergoeding die opa’s en oma’s krijgen als zijnde gastouders is een officieel inkomen. Hier moet dus belasting betaald moet worden. En dit heeft weer gevolgen voor de toeslagen die zij eventueel hebben: huurtoeslag en/of zorgtoeslag. Dit geldt ook als grootouders een bijstandsuitkering ontvangen. Alle extra inkomsten moeten zij aangeven bij de gemeente. Dit betekent dat zij gekort worden op hun uitkering. In dit geval is het de vraag of de subsidie voor grootouders wel interessant is? Ik ben benieuwd wat jullie ervaring is met betrekking tot dit onderwerp. En hoe jullie hierover denken.

 

Bron: OpaOma.nlRTLnieuws.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *