12

Spelenderwijs je kind leren opruimen

Spelenderwijs je kind leren opruimen

Wanneer je kinderen hebt, herken je vast wel de dagelijkse gang van zaken als het gaat om het opruimen van speelgoed. Als pedagogisch medewerker binnen de kinderopvang was ik ook dagelijks bezig om alles weer netjes te maken. Om gek van te worden soms. Maar goed, het hoorde er eenmaal bij.  Ik probeerde er altijd een feestje van te maken, ook bij minder fijne taken zoals deze.

Een opgeruimd huis of groep is altijd fijn maar wist je dat spelenderwijs je kind leren opruimen een bijdrage levert aan zijn ontwikkeling? Tijdens het opruimen krijgt het kind namelijk de kans om allerlei verschillende vaardigheden te ontwikkelen. Hieronder bespreek ik een aantal van deze vaardigheden.

Zelfvertrouwen

Complimenten geven aan het kind tijdens het opruimen zorgt ervoor dat hij zich gezien en gehoord voelt. Dit is goed voor het zelfvertrouwen van het kind.

Motorische ontwikkeling

Opruimen is net gymnastiek. Het kind moet immers bukken, speelgoed van de grond rapen, lopen en het op een plekje leggen. Dit alles heeft te maken met de motorische ontwikkeling.

Taalontwikkeling

‘Jan, waar hoort de rode auto? Hoort het in de bruine kast of toch in de vierkante mand?’ Door vragen te stellen óf het kind dingen te laten benoemen, wordt de taalontwikkeling gestimuleerd.

 

Hoe kun je spelenderwijs je kind leren opruimen?

Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen maar toch hoorde ik regelmatig van ouders dat opruimen tot een van de uitdagende taken behoorde. De tip die ik ouders dan ook gaf was om van het opruimen een spelletje te maken, door bijvoorbeeld te benoemen ‘wie als eerste alle rode auto’s in de bak heeft zitten is de winnaar!’ Ook kun je rond het opruimen een ritueel beginnen. Zo weet het kind dat het speelmoment is afgelopen. Op het kinderdagverblijf werd er bijvoorbeeld een liedje gezongen, zoals het liedje hieronder (melodie van: hop hop hop, paardje in galop).

Het opruimlied

Hop hop hop
wij ruimen alles op
Dit moet hier

en dat moet daar
Alles netjes bij elkaar

Hop hop hop 
wij ruimen alles op

 

Laat het kind ook een keertje meehelpen om de vaatwasser in te ruimen of de grond aan te vegen met een bezem. Dit vinden ze vaak erg spannend. Probeer het opruimen van het kind daarbij ook te benoemen en geef hem een compliment.

Ik hoop dat het toepassen van deze praktische tips je kind spelenderwijs leren opruimen.

 

Unsplash

 

 

Comments 12

 1. In het begin vinden ze het leuk. Later moest ik ‘dreigen’ met de stofzuiger ????

  1. Post
   Author
 2. Je lijkt me een hele lieve moeder. Ik vind het goed advies dat je geeft. Zelf voel ik me meer thuis in het pubergebeuren. Maar dat komt denk ik ook omdat ik heel lang moest wennen aan het ‘moederen’. Het is een vaardigheid, vind je niet.

  1. Post
   Author

   Dank je voor je compliment. Zelf ben ik (nog) geen moeder. Puberende kinderen lijkt me toch best lastig. Aan de ene kant willen ze zich losmaken en aan de andere kant voelen ze zich nog veilig onder de vleugels van moeders.

 3. Ja, dat is echt de truc: de kinderen laten denken dat het leuk is om op te ruimen of dat ze het niet door hebben. Helaas hebben ze het op een gegeven moment door, maar tot die tijd is het een perfecte methode.

  1. Post
   Author

   Hahaha echt he! Op een gegeven moment hebben ze er echt geen zin meer in. Hopelijk blijven ze nog lang in die bubbel zitten

 4. Ik zal eens een poging wagen. In de praktijk ruimen wij nu het meeste op samen met onze zesjarige, de peuter krijgen we er niet aan. Hij kijkt rustig toe hoe wij alles doen.

  1. Post
   Author

   Haha dan heeft je peuter een goede keuze gemaakt 😉 Bij mij op het kinderdagverblijf helpt het spelletje ‘Wie als eerste de blokken heeft opgeruimd’ erg goed. Ieder kind wil graag de beste zijn en winnen.

 5. Goede tips. Ik merk wel dat meehelpen met mij met de vaatwasser, tafel afruimen of stofzuigen interessanter zijn dan het eigen speelgoed opruimen…

  1. Post
   Author
 6. Ik zet soms een timer, bv 3 minuten, en dan is de uitdaging om zo veel mogelijk op te ruimen. Werkt goed bij onze kleuter en peuter

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge