Spelenderwijs je kind leren opruimen
Blogs Opvoeden

4 manieren hoe jij je kind kunt leren opruimen

Je kent het vast wel; de kamer ligt bezaaid met speelgoed maar opruimen ‘Ho maar!’ Wist je trouwens dat gezinshuishoudens veel gelukkiger zijn als het huis op orde is? Reden genoeg om je kind te leren opruimen. Maar hoe? Lees hier 4 praktische manieren.

 

Lees ook: Zo stimuleer jij je kind om te samenspelen en te delen

 

Maak van het opruimen een spel

Jonge kinderen (vanaf 2,5 jaar) vinden het vaak leuk om te helpen. Maar toch hoorde ik regelmatig van ouders dat opruimen tot een van hun grootste ergernissen behoord. Maak voor jonge kinderen het opruimen van speelgoed een spel; ‘Wie als eerste alle rode auto’s in de bak heeft zitten is de winnaar!’ Zo wordt het opruimen een stuk leuker voor je kind.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen imiteren ons na. Samen opruimen stimuleert je kind in dit geval dan ook om te leren opruimen.

Maak het opruimen simpel

Maak het opruimen van speelgoed toegankelijk en vooral simpel. Als je wil dat je kind leert opruimen, zet de bakken waar het speelgoed in moet dan op de grond.

Een liedje zingen helpt

Op het kinderdagverblijf waar ik vroeger werkte, zong ik tijdens het opruimen van speeltjes altijd een liedje. Kinderen wisten op die manier dat het speelmoment was afgelopen en dat er opgeruimd moest worden (melodie van: hop hop hop, paardje in galop).

Het opruimlied

Hop hop hop
wij ruimen alles op
Dit moet hier

en dat moet daar
Alles netjes bij elkaar

Hop hop hop 
wij ruimen alles op

 

Foto: Unsplash

 

 

12 thoughts on “4 manieren hoe jij je kind kunt leren opruimen

  1. Je lijkt me een hele lieve moeder. Ik vind het goed advies dat je geeft. Zelf voel ik me meer thuis in het pubergebeuren. Maar dat komt denk ik ook omdat ik heel lang moest wennen aan het ‘moederen’. Het is een vaardigheid, vind je niet.

    1. Dank je voor je compliment. Zelf ben ik (nog) geen moeder. Puberende kinderen lijkt me toch best lastig. Aan de ene kant willen ze zich losmaken en aan de andere kant voelen ze zich nog veilig onder de vleugels van moeders.

  2. Ja, dat is echt de truc: de kinderen laten denken dat het leuk is om op te ruimen of dat ze het niet door hebben. Helaas hebben ze het op een gegeven moment door, maar tot die tijd is het een perfecte methode.

  3. Ik zal eens een poging wagen. In de praktijk ruimen wij nu het meeste op samen met onze zesjarige, de peuter krijgen we er niet aan. Hij kijkt rustig toe hoe wij alles doen.

    1. Haha dan heeft je peuter een goede keuze gemaakt 😉 Bij mij op het kinderdagverblijf helpt het spelletje ‘Wie als eerste de blokken heeft opgeruimd’ erg goed. Ieder kind wil graag de beste zijn en winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *