Spelenderwijs je kind leren opruimen
Blog,  Mama

Spelenderwijs je kind leren opruimen

Wanneer je kinderen hebt, herken je vast wel de dagelijkse gang van zaken als het gaat om het opruimen van speelgoed. Als pedagogisch medewerker binnen de kinderopvang was ik ook dagelijks bezig om alles weer netjes te maken. Om gek van te worden soms. Maar goed, het hoorde er eenmaal bij.  Ik probeerde er altijd een feestje van te maken, ook bij minder fijne taken zoals deze.

Een opgeruimd huis of groep is altijd fijn maar wist je dat spelenderwijs je kind leren opruimen een bijdrage levert aan zijn ontwikkeling? Tijdens het opruimen krijgt het kind namelijk de kans om allerlei verschillende vaardigheden te ontwikkelen. Hieronder bespreek ik een aantal van deze vaardigheden.

Zelfvertrouwen

Complimenten geven aan het kind tijdens het opruimen zorgt ervoor dat hij zich gezien en gehoord voelt. Dit is goed voor het zelfvertrouwen van het kind.

Motorische ontwikkeling

Opruimen is net gymnastiek. Het kind moet immers bukken, speelgoed van de grond rapen, lopen en het op een plekje leggen. Dit alles heeft te maken met de motorische ontwikkeling.

Taalontwikkeling

‘Jan, waar hoort de rode auto? Hoort het in de bruine kast of toch in de vierkante mand?’ Door vragen te stellen óf het kind dingen te laten benoemen, wordt de taalontwikkeling gestimuleerd.

 

Hoe kun je spelenderwijs je kind leren opruimen?

Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen maar toch hoorde ik regelmatig van ouders dat opruimen tot een van de uitdagende taken behoorde. De tip die ik ouders dan ook gaf was om van het opruimen een spelletje te maken, door bijvoorbeeld te benoemen ‘wie als eerste alle rode auto’s in de bak heeft zitten is de winnaar!’ Ook kun je rond het opruimen een ritueel beginnen. Zo weet het kind dat het speelmoment is afgelopen. Op het kinderdagverblijf werd er bijvoorbeeld een liedje gezongen, zoals het liedje hieronder (melodie van: hop hop hop, paardje in galop).

Het opruimlied

Hop hop hop
wij ruimen alles op
Dit moet hier

en dat moet daar
Alles netjes bij elkaar

Hop hop hop 
wij ruimen alles op

 

Laat het kind ook een keertje meehelpen om de vaatwasser in te ruimen of de grond aan te vegen met een bezem. Dit vinden ze vaak erg spannend. Probeer het opruimen van het kind daarbij ook te benoemen en geef hem een compliment.

Ik hoop dat het toepassen van deze praktische tips je kind spelenderwijs leren opruimen.

 

Unsplash

 

 

12 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge