signalen syndroom van asperger bij je kind
Basisschoolkind,  Blogs,  peuter

5 signalen voor het syndroom van Asperger bij je kind

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis en behoort tot een van de vormen van het autismespectrumstoornis. Wat de meeste mensen denken dat asperger en autisme erg op elkaar lijken. Dat is in zekere zin waar, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. In dit artikel lees je de 5 signalen voor het syndroom van asperger bij je kind. 

 

Lees ook: Een kind met autisme | Dit moet je weten!

 

Hoewel ieder kind anders is en dus ook andere symptomen in zijn gedrag kan vertonen, zijn er signalen die het syndroom van Asperger kenmerken:

1. In contact zijn met andere kinderen

De sociale interactie en contacten verlopen moeizaam. Het kind vindt het lastig om lichaamstaal te begrijpen, zich in te leven in anderen en vindt het moeilijk om zich aan de regel te houden (wachten op zijn beurt). Als gevolg van zijn sociale ‘beperkingen’ kan het kind zich afsluiten van de buitenwereld omdat hij zich niet begrepen voelt.

2. Gefocust zijn op één activiteit

Bij een kind met Asperger zijn de interesses in hobby’s of activiteiten opvallend beperkt. Vaak focust hij zich tot maar één of twee onderwerpen en kan hij uren zoet zijn met één activiteit. Daarbij kan hij zo gefixeerd zijn op één voorwerp, waardoor hij als een soort kleine professor alleen maar kan praten over dat ene ding.

3. Gevoelig zijn voor geluiden, geuren en aanrakingen

Een ander signaal voor het syndroom van Asperger is dat het kind gevoelig kan zijn voor geluiden, geuren en aanrakingen. Dit ervaart hij in negatieve zin. Denk bijvoorbeeld aan harde geluiden, bepaald licht of structuur. Het kan overigens iedere keer weer een andere trigger zijn. Het gevolg hiervan is dat hij snel overprikkeld kan raken, wat er weer voor zorgt dat hij emotioneel wordt.

4. Motorische onhandigheid

Een kind met Asperger kan motorisch wat onhandig zijn. Het lopen gaat wat houterig, ook het schrijven. Hij kan vaak voorwerpen niet goed oppakken of laat ze juist vallen. Dit gaat verder dan de gebruikelijke ongelukjes die iedereen wel eens overkomt.

5. Moeite hebben met taal en non-verbale communicatie

Hoewel een kind met Asperger urenlang kan praten over dat ene voorwerp, kan hij wel moeite hebben om spreekwoorden en gezegden te interpreteren. Vaak worden deze letterlijk genomen of verkeerd begrepen. Dit is ook op het gebied van de non-verbale communicatie (zie punt 1).

Diagnose

Het syndroom van Asperger (autismespectrumstoornis) is niet met lichamelijk onderzoek, zoals een bloedonderzoek of een scan van de hersenen, vast te stellen. De diagnose is een ‘gedragsdiagnose’ en kan soms enkele maanden in beslag nemen. Hier kijkt men naar de (combinatie van de) 5 al eerder genoemde signalen voor het syndroom van Asperger. Mocht je het vermoeden hebben dat er iets ‘anders’ is aan je kind? Neem altijd eerst contact op met je huisarts.

 

Bron: ParnassiagroepAutisme.nl

Photo by Ben White on Unsplash

2 Reacties

  • LavieMamsElle

    Ik heb twee kids met autisme. Beiden hebben ze verschillende kenmerken. De jongste heeft DCD/ASS. Asperger is nooit uitgesproken geweest omdat hij wel nog communiceert zoals een ander kind, dit duurt echter niet lang en hij vervalt al vlug in een personage. Van de oudste was het lang niet duidelijk maar met ouder worden merk je het echt wel op.
    Groetjes Ellen

    • Aneta

      Wat moet dat pittig voor je zijn als ouder. Het klopt inderdaad: hoe ouder kinderen worden hoe meer je op gaat merken dat zij zich soms anders gedragen dan andere kinderen. Ik wens je heel veel moois in het leven toe Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge