seksuele ontwikkeling van een baby
Blogs Opvoeden

Alles over de seksuele ontwikkeling van een baby

Wisten jullie dat de seksuele ontwikkeling van een baby al veel eerder begint dan we vaak denken? Dit start namelijk al vanaf de geboorte en staat in het teken van ontdekken, zoals: door te proeven, ruiken en te voelen/aanraken. Dat laatste vinden baby’s heel fijn. Het geeft hen een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Daarom wordt babymassage ook vaak aangeraden, wat op zijn beurt weer de emotionele band met de ouder(s) versterkt.

 

Lees ook: Waarom aanraking belangrijk is voor baby’s

 

De seksuele wereld ontdekken met de handjes

Als een baby tussen de 4-6 maanden oud is, gaat het met de handjes op ontdekkingsreis. Zo lenig al hij is pakt het zijn voetjes en andere delen van het lichaam vast, waaronder het geslachtsdeel. Dit gebeurt meestal per toeval. Een baby rond deze leeftijd is zich nog helemaal niet bewust van het feit dat dit geslachtsdeel een onderdeel van zijn lichaam is. Ondanks dat voelt de aanraking voor hem best prettig aan.

Hoe ouder een kind wordt hoe interessanter het wordt.

En naarmate het kind ouder wordt, hoe meer het lichamelijk gaat ontdekken dat bepaalde dingen fijn voelen. Vanaf een jaar of 2 kan het kind zich dan ook steeds gerichter gaan aanraken. En wordt deze ontdekkingstocht steeds interessanter.

 

Hoe kijken jullie als ouder(s) tegen de seksuele ontwikkeling van een baby aan? Gebruiken jullie bepaalde manieren waarbij jullie je kindje hierin begeleiden? Of misschien helemaal niet?

 

Photo by Michal Bar Haim on Unsplash

 

4 thoughts on “Alles over de seksuele ontwikkeling van een baby

  1. Wat heb jij een mooie blog Aneta! Ik ben zelf Pedagoog en heb lang een cursus aan ouders gegeven waarin ik ook de seksuele ontwikkeling van hun kinderen bespreekbaar maakte. Super goed dat je hier ook een artikel over schrijft 🙂 Dit is juist zo belangrijk, omdat veel ouders hier eigenlijk nooit bij stilstaan en dit toch een belangrijk onderdeel is van de ontwikkeling van een kind. Liefs, Merel

  2. Hey Merel, dan beoefenen wij het zelfde vak, super leuk! Wat interessant dat je een cursus aan ouders hebt gegeven. Het is inderdaad een belangrijk onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *