seksuele ontwikkeling van een baby
baby,  Blogs

De seksuele ontwikkeling van een baby | Hoe gaat dit in zijn werk?

Jonge kinderen en seksualiteit: veel ouders willen hier liever nog niets over weten. Toch begint de seksuele ontwikkeling al heel vroeg. Lees hier hoe de seksuele ontwikkeling van een baby in zijn werk gaat.

De seksuele ontwikkeling van een baby begint vrijwel vanaf de geboorte. Baby’s ontdekken de wereld via hun zintuigen. Dit doen ze door te voelen, proeven en te ruiken.

Baby’s vinden het fijn om gestreeld en geknuffeld te worden, het geeft hen een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Bovendien kan een baby door het knuffelen een emotionele band met de ouder(s) opbouwen. De emotionele band dient voor de verdere ontwikkeling van het kind. Hoe sterker die band is hoe optimaal het kind zich zal ontwikkelen. Ook vinden baby’s het prettig om op hun rug, armen of beentjes gestreeld te worden. Dit geeft een fijn geborgen gevoel maar zorgt er ook voor dat het de baby zich ontspant. 

 

Ontdekken

Wanneer een baby rond de vier maanden is, gaat hij met zijn handjes op ontdekkingsreis. Zo lenig als hij is, pakt hij zijn voetjes en andere delen van het lichaam vast. Rond de zes maanden kan het zijn dat de baby zijn piemel of haar vagina aanraakt. Dit gebeurd toevallig. Echter is de baby zich nog niet bewust van het feit dat dit geslachtsdeel een onderdeel van zijn lichaam is. Ondanks dat voelt het voor hem wel prettig aan.


“Daar is helemaal niks mis mee en is volkomen normaal”


 

Wanneer de baby rond een jaar is, pakt het zijn geslachtsdeel doelbewuster vast. Het kan voorkomen dat het piemeltje van de jongen stijf wordt. Daar is helemaal niks mee mee en is volkomen normaal. Ten eerste kun je gelijk zien of het werkt zoals het hoort te werken. Ten tweede heeft het niets te maken met opwinding. Het stijve piemeltje is enkel een lichamelijke reactie.

Hoe kun je er mee omgaan?

De seksuele ontwikkeling van een baby is heel normaal. Laat hem of haar dan ook maar op zijn gemak ontdekken. Hopelijk zijn die scherpe nageltjes van je baby geknipt want een krasje op dat piemeltje lijkt me best pijnlijk 😉

 

Photo by Michal Bar Haim on Unsplash

4 Reacties

  • Merel

    Wat heb jij een mooie blog Aneta! Ik ben zelf Pedagoog en heb lang een cursus aan ouders gegeven waarin ik ook de seksuele ontwikkeling van hun kinderen bespreekbaar maakte. Super goed dat je hier ook een artikel over schrijft 🙂 Dit is juist zo belangrijk, omdat veel ouders hier eigenlijk nooit bij stilstaan en dit toch een belangrijk onderdeel is van de ontwikkeling van een kind. Liefs, Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge