seksuele ontwikkeling van een baby
baby,  Blogs

Hoe gaat de seksuele ontwikkeling van een baby in zijn werk?

Je zou het misschien niet denken maar de seksuele ontwikkeling van een mens begint al heel vroeg, al vanaf de geboorte. In dit artikel vertel je meer over hoe de seksuele ontwikkeling van een baby in zijn werk gaat. Dat is namelijk best bijzonder.

 

Lees ook: Waarom aanraking belangrijk is voor baby’s

 

De seksuele ontwikkeling begint bij een baby door te proeven, ruiken en te voelen/aanraken. Dat laatste vinden ze heel fijn. Naast dat zij strelingen prettig vinden, geeft het hen een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

De seksuele wereld ontdekken met hun handjes

Als een baby tussen de 4-6 maanden oud is, gaat hij met zijn handjes op ontdekkingsreis. Zo lenig als hij is, pakt hij zijn voetjes en andere delen van het lichaam vast. Zoals zijn geslachtsdeel. Dit gebeurt meestal per toeval. Een baby rond deze leeftijd is zich nog helemaal niet bewust van het feit dat dit geslachtsdeel een onderdeel van zijn lichaam is. Ondanks dat voelt de aanraking voor hem best prettig aan.

Wanneer de baby rond een jaar is, pakt het zijn geslachtsdeel doelbewuster vast. Het kan voorkomen dat het piemeltje van een jongen stijf wordt. Daar is helemaal niks mee mee en is volkomen normaal. Het is enkel een lichamelijke reactie.

Hoe ouder een kind wordt hoe interessanter het wordt.

Hoe ouder een kind wordt hoe meer hij gaat ontdekken dat bepaalde dingen fijn voelen. Vanaf een jaar of 2 kan een kind zich dan ook steeds gerichter gaan aanraken. Dat vinden ze best interessant. Rond deze leeftijd is dit nog heel normaal. Laat je kind vooral lekker ontdekken en leer hem, naarmate hij ouder wordt, waar hij dit mag doen, bijvoorbeeld als hij alleen op zijn eigen kamer is. Een peuter schaamt zich namelijk nog niet. Leer hem vooral niet dat dit iets is om te doen waar anderen bij zijn.

 

Photo by Michal Bar Haim on Unsplash

 

4 Reacties

  • Merel

    Wat heb jij een mooie blog Aneta! Ik ben zelf Pedagoog en heb lang een cursus aan ouders gegeven waarin ik ook de seksuele ontwikkeling van hun kinderen bespreekbaar maakte. Super goed dat je hier ook een artikel over schrijft 🙂 Dit is juist zo belangrijk, omdat veel ouders hier eigenlijk nooit bij stilstaan en dit toch een belangrijk onderdeel is van de ontwikkeling van een kind. Liefs, Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge