samen spelen, samen delen
Blogs Opvoeden

Samen spelen, samen delen | 3 tips om je kind hierin te stimuleren

“Samen spelen, samen delen” wordt er vaak gezegd. Dat gaat bij kinderen niet (altijd) vanzelf. Maar soms wil een kind helemaal niet delen, laat staan dat hij op jonge leeftijd begrijpt wat dit betekent. Hoe ontwikkelt een kind deze vaardigheden en op welke manier kunnen we als ouder het samenspelen en delen meer stimuleren?

 

Lees ook: Hoe kun je het zelfvertrouwen van je kind vergroten?

 

Allereerst wil ik je vertellen dat spelen bij ieder kind op natuurlijke wijze gaat. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Het heeft een positieve invloed op de motoriek, de taalontwikkeling en het denkvermogen van het kind. Daarnaast leert spel het kind zijn eigen regels en grenzen te ontdekken, in contact te komen met vriendjes en samen te spelen én te delen.

Een kind is best egocentrisch

Dat ‘samen spelen, samen delen’ gaat niet vanzelf, zeker niet bij kinderen onder de 3 jaar. Dit alles heeft te maken met het egocentrisme van het kind. Deze is namelijk rond deze leeftijd nog niet ontwikkeld. Kinderen onder de 3 jaar kunnen hun behoefte nog niet uitstellen en denken alleen vanuit hunzelf. Ze spelen rond deze leeftijd nog niet met elkaar maar juist naast elkaar.

 

Een voorbeeld: het jonge kind ziet een bal en denkt: “die wil ik!” Het is zich nog niet bewust dat een ander kind met de bal speelt, daar is hij nog te jong voor.
Zonder verder na te denken, pakt het kind de bal uit de handen van het andere kind.

 

Doordat het jonge kind alleen nog vanuit zichzelf denkt, heeft hij helemaal geen weet wanneer tegen hem gezegd wordt: “samen spelen, samen spelen” of “niet afpakken!” Dit is goed te merken aan de gezichtsuitdrukking van het kind. Je krijgt vaak een vragende blik die uitstraalt: “heb je het tegen mij? Ik heb niets gedaan.”

Op deze 3 manieren kan jij je kind stimuleren tot samenspelen en delen

Vanaf het 3e levensjaar ontwikkelt het inlevingsvermogen van een kind. Het begint steeds beter te begrijpen waarom een ander verdrietig is of juist blij. Ook is dit de leeftijd waarop kinderen met elkaar gaan spelen. Ondanks dat spelen op natuurlijke wijze gaat, kunnen kinderen nog wel ondersteunt worden in het samen spelen. Hoe je dit kunt doen lees je hieronder:

1. Laat kinderen regelmatig met elkaar spelen. Hoe vaker kinderen met elkaar spelen, hoe sneller ze mét elkaar leren spelen.

2. Vertel een kind wat ‘samen spelen, samen delen’ is. Kinderen zijn heel nieuwsgierig. Probeer ze op een makkelijke manier uit te leggen wat ‘samen spelen, samen delen’ is. Laat door een voorbeeld zien hoe het moet.

3. Probeer onenigheid eerst door de kinderen zelf op te laten lossen. Heeft een kind iets van een ander kind afgepakt? Laat hen eerst zelf hun onenigheid oplossen. Zo krijgen ze de kans om te leren hoe ze zichzelf moeten verweren. Lukt dit nog niet zo goed? Ondersteun het kind om voor zichzelf op te laten komen.

 

Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash

4 thoughts on “Samen spelen, samen delen | 3 tips om je kind hierin te stimuleren

  1. Interessant artikel. Ik ben benieuwd hoe dat straks bij mijn dochtertje op schooltje gaat. Ik heb wel een instelling dat ze niet altijd samen hoeft te spelen en te delen. Soms is ze gewoon zelf lekker aan het spelen. Dan doet ze haar eigen ding en wil ze geen kindjes erbij. Ik heb ook uitgelegd dat dan ook helemaal niet hoeft. Ze moeten ook ruimte hebben. Ik zou het ook persoonlijk niet leuk vinden als ik telkens met iedereen iets moet doen..

    1. Dat klopt helemaal wat je zegt. Kinderen hoeven niet altijd te delen en samen te spelen. Ik zeg ook regelmatig tegen een kind dat het andere kind niet altijd met hem wil spelen. Dan kijken ze me raar aan haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *