peutermelk drinken
Blogs,  Onderzoek,  peuter

Peutermelk kan vitaminetekort helpen te voorkomen

In sommige West- Europese landen hebben peuters een te kort aan vitamine D en ijzer. Volgens de IDea studie kan verrijkte peutermelk, als onderdeel, een bijdrage leveren aan het voorkomen van deze tekorten.

De IDea studie

De studie is uitgevoerd bij 318 kinderen in de leeftijd van 12 tot 36 maanden uit Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Voor de aanvang van het onderzoek bleek er een sterke relatie te zijn tussen een lagere prevalentie van ijzer- en vitamine D en het gebruik van peutermelk.

De kinderen kregen gedurende 29 weken peutermelk of koemelk. En wat bleek: de artsen concludeerden dat peutermelk de vitamine D gehalte verbeterde en ijzergehalte, die normaal gesproken tijdens het groeien afneemt, wist te behouden. Bovendien verkleinde peutermelk de kans op tekort aan ijzer met 58 procent en een tekort aan vitamine D met 78%.

Het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum denk daar alleen anders over. Volgens hen klopt het dat in sommige West- Europese landen peuters te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen krijgen. Hierbij gaat het om vitamine D, ijzer en omega 3. Maar dit hoeft niet opgelost te worden met peutermelk, aldus het het Voedingscentrum.

Veel suiker

Volgens hen krijgen peuters niet voldoende vitaminen binnen omdat ze niet gevarieerd genoeg zouden eten. Bovendien bevat peutermelk in tegenstelling tot gewone melk veel suiker.

Voedingsadvies die peutermelk onnodig maken

Het Voedingscentrum vindt de peutermelk onnodig. Een tekort aan voedingsstoffen zou volgens hen verholpen kunnen worden met de volgende 4 voedingsadviezen:

  • Geef je kind extra vitamine D door middel van tabletjes of druppels.
  • Besmeer de boterham met halvarine of margarine.
  • Bied vlees of vleesvervanger aan. Hier zit namelijk ijzer in.
  • Bied kinderen vanaf 1 jaar 300 ml aan melkproducten per dag aan en 10 gram kaas. Dit zijn 2 bekertjes melk, 1 bakje magere yoghurt en een halve plak kaas.

Tip: Deze Hüttkase pannenkoekjes zijn erg lekker en behoren tot een recept met melk.

Bron: VoedingscentrumVakblad Vroeg

Foto: Unsplash

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge