straffen en belonen
Blog,  Mama

Over straffen en belonen | Hoe zit dat nu?

Om het gedrag van je kind te veranderen, is straffen en belonen soms onvermijdelijk. Uiteindelijk wil je dat je kind zijn ongewenste gedrag verandert naar gewenst gedrag. Maar gaat dit wel zo in zijn werk?

Volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers heeft straffen en belonen een negatieve invloed op de intrinsieke motivatie van het kind. Het kind leert misschien wel dat er gewenst en ongewenst gedrag is, maar leert niet waarom dit zo is. Bovendien worden kinderen door straffen en belonen aan hevige stress blootgesteld, dit stellen Amerikaanse wetenschappers in een experiment.

Lees ook: Zo ga je om met een driftbui van je kind

Deze onderzoekers hebben ruim tien jaar lang 100 kinderen gevolgd die blootgesteld werden aan stress. Wat bleek nu; deze kinderen hadden op 20 jarige leeftijd veel moeite met risico’s inschatten en konden niet goed leren van hun fouten.

Wat kun je dan wel doen?

Het ‘straffen en belonen’ systeem is dus volgens Marielle Beckers en de Amerikaanse onderzoekers geen goed idee. Maar wat kun je dan wel doen om het ongewenste gedrag van je kind te veranderen naar gewenst gedrag?

Uitleggen

Als je kind ongewenst gedrag laat zien, zijn wij meestal snel geneigd te zeggen; ‘Pietje, dat mag niet!’ Vervolgens doet Pietjes gewoon waar hij zin in heeft. Wil je bepaald gedrag laten stoppen, leg hem dan uit waarom iets niet mag.

Alternatief aanbieden

Wanneer jij je kind hebt uitgelegd waarom hij iets niet mag doen, biedt hem dan een alternatief aan. Stel dat Pietje een mooie verftekening op de tafel maakt, maak het dan samen schoon en vertel hem dat het de bedoeling is dat hij op een vel papier de verftekening maakt.

Onderzoek de oorzaak

Het kan voorkomen dat je kind structureel ongewenst gedrag laat zien. Probeer dan de oorzaak van dit gedrag te onderzoeken. Het kan zijn dat je kind de laatste tijd bijvoorbeeld slecht slaapt of dat hij een broertje of zusje heeft gekregen. Deze dingen kunnen een grote rol spelen in het gedrag van je kind.

 

Bron: Ouders van Nu , de Kennis van Nu

Photo by Eddie Kopp on Unsplash

8 Reacties

 • Annika

  Gelukkig Nieuwjaar!

  Wij proberen de kinderen bij te brengen dat je gedrag invloed heeft op een situatie. Als je vriendelijk bent, krijg je vriendelijkheid terug. Als je onaardig bent, is de kans groot dat mensen ook minder aardig terug doen.

  Als je gooit met je speelgoed, verdwijnt het een poosje in de kast, totdat je snapt dat speelgoed stuk kan. Kan je zien als straf, maar wij doen dus niet aan in de gang zetten, maar aan logische gevolgen.

  De oudste heeft laatst met een watervaste stift op tafel zitten kleuren. Toen heb ik het hem zelf laten schoonmaken, en met hem besproken dat dit dus niet handig is. Leert hij meer van dan 10 minuten in de hoek staan.
  Annika onlangs geplaatst…Mrs. Marvelous in 2018My Profile

 • Roelina

  Wij straffen wel, en dit levert idd soms stressvolle situaties op waar ik wel eens van baal. Ik ben best wel een voorstander van uitleggen en afleiden. Maar soms helpt dit echt niet bij onze peuterpuber. Wat doe je dan?
  Roelina onlangs geplaatst…Happy new 2018My Profile

 • Dewi

  Ik vind dat wel een moeilijk punt. Zeker toen ze nog zo klein waren. Ik heb ook weleens de trap methode gebruikt vroeger, maar dat vond ik niks. Het werd alleen maar erger. En behoorlijk stressvol voor ons allen. Nu zijn ze 6 & 10 en straffen we weleens met “iPad straf” de reden waarom ze op dat moment straf krijgen weten ze dan ook. Op deze leeftijd weten ze gelukkig goed wat wel en niet door de beugel kan. Maar het blijft een lastig dingetje: straffen vind ik…
  Dewi onlangs geplaatst…Heerlijke lichte maar smaakvolle Wonton soepMy Profile

  • Aneta

   Met kleine kinderen is dat zeker lastig. Vaak hebben ze nog geen benul waarom ze bijvoorbeeld op de trap moeten zitten. De meiden van jouw, zijn nu gelukkig op een leeftijd dat ze dit nu wel weten….Haha grappig dat ze Ipad straf krijgen

  • Aneta

   Het blijft een lastig onderwerp en soms zit je met je handen in het haar wat werkt en niet. Waar doe je soms goed aan….ik zeg altijd: “als kinderen een gebruiksaanwijzing zouden hebben dan was de wereld een stukje makkelijker hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge