oud en nieuw met jonge kinderen
Blogs Opvoeden

Oud en nieuw vieren met jonge kinderen

Nog even en dan kunnen we het nieuwe jaar inluiden met champagne, oliebollen en vuurwerk. Dat laatste is voor veel kinderen best spannend. Vooral die harde knallen. Hoe kun je daarmee omgaan? En maak jij je kind wakker met het vieren van Oud en nieuw? Of laat je hem slapen. Ik dit artikel bespreek ik deze dingen.

 

Lees ook: Onderzoek: Steeds meer jonge kinderen lopen brandwonden op

 

Je baby wakker maken of niet?

Volgens 24 baby is het advies simpel; laat je baby vooral slapen. Je baby wakker maken zorgt ervoor dat zijn  slaapritme ontregelt wordt. En daarbij moet je bij jezelf afvragen voor wie je het doet. Baby’s zijn zich namelijk nog niet bewust van het feit dat er oud en nieuw wordt gevierd.

Je peuter wakker met Oud en Nieuw of niet?

Ik ben van mening dat je dit het beste zelf kunt beoordelen. Volgens het Centrum Jeugd en Gezin zijn de meningen van deskundigen hierover verdeeld. Er wordt gezegd dat wanneer je peuters en kleuters rond middernacht wakker maakt, het slaapritme teveel wordt verstoord. Aan de andere kant lijkt het mij voor kinderen heel gezellig en spannend om voor twaalf uur wakker gemaakt te worden. Die ene keer dat ze wakker zijn rond middernacht, halen ze wel weer in. Kortom; jouw keuze is de beste keuze!

Angst en spanning tijdens Oud en Nieuw

Voor angstige kinderen is het belangrijk om hen voor te bereiden op wat er gaat komen. Vertel wat er tijdens de jaarwisseling gaat gebeuren. Leg uit dat er verschillende kleurtjes in de lucht worden geschoten en dat er harde knallen zijn. Ben je er bewust van dat jou gedrag een grote rol speelt bij de mate van spanning bij je kind.

Voor kinderen die heel veel spanning hebben is het een optie om hen te vragen of ze buiten vuurwerk willen kijken of toch liever binnen. Op die manier krijgen ze het gevoel dat zij hun eigen keuzes kunnen maken. Dit is weer goed voor hun zelfvertrouwen.

Veiligheid staat voorop!

De Consumentenbond waarschuwt al jaren; ‘Kindervuurwerk bestaat niet’. De zogenoemde kinderpakketten zijn volgens hen zeker niet geschikt voor kinderen. Zelfs het branden van sterretjes kan al lichamelijke schade oplopen. De temperatuur van deze sterretjes kunnen namelijk oplopen tot 1500 graden  Celsius. Ga je naar buiten? Dan is biedt een veiligheidsbril goede bescherming. Deze brillen kun je onder andere kopen bij de Action.

 

Photo by Caleb Jones on Unsplash

One thought on “Oud en nieuw vieren met jonge kinderen

  1. Toen de meiden zo klein waren gingen ze gewoon normale tijd naar bed. En ze sliepen overal doorheen. Nu zijn ze 6 & 10 en willen ze natuurlijk wel opblijven..voor die ene keer zó laat mag het dan ook 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *