opvoeden zonder straffen en belonen
Blogs Opvoeden

Opvoeden zonder straffen en belonen is echt mogelijk

Om het gedrag van je kind te beïnvloeden, is straf geven soms onvermijdelijk. Uiteindelijk wil je dat je kind zijn ongewenste gedrag verandert naar gewenst gedrag. Maar toch kun je met opvoeden zonder te straffen en belonen het gewenste resultaat bereiken. Hoe dit precies zit? 

 

 Lees ook: Zo ga je om met een driftbui van je kind

 

Volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers kunnen wij onze kinderen prima opvoeden zonder te straffen en belonen. Op deze wijze zou je kind niet alleen leren dat iets mag en niet mag, maar ook waarom iets niet mag.

Door alleen te straffen en belonen zou je niet het gewenste resultaat bereiken. Ook zouden kinderen bij deze manier van opvoeden bloot gelegd kunnen worden aan stress. Dat is volgens Marielle op deze jonge leeftijd niet te bedoeling. Het kan zelfs schadelijk zijn. Dit stellen Amerikaanse wetenschappers vast in een experiment. Zij hebben ruim tien jaar lang 100 kinderen gevolgd die blootgesteld werden aan stress. Wat bleek nu; deze kinderen hadden op 20 jarige leeftijd veel moeite met risico’s inschatten en konden niet goed leren van hun fouten.

Opvoeden zonder straffen en belonen is echt mogelijk.

Als je kind ongewenst gedrag laat zien, zijn wij meestal snel geneigd te zeggen; ‘Pietje, dat mag niet!’ Vervolgens doet Pietje gewoon waar hij zin in heeft. Wat daarop volgt is straf. Wil je bepaald gedrag laten stoppen? Dan kun je het volgende doen:

Ga met je kind een gesprek aan over wat er zojuist is voorgevallen. En laat hem nadenken over wat het effect is van zijn gedrag. Het laten nadenken zorgt er ook weer voor dat je kind op den duur zijn verantwoordelijkheid zal nemen voor zijn gedrag.

Onderzoek in dit gesprek ook waar het ongewenste gedrag van je kind vandaan komt. In de meeste gevallen is er hiervoor namelijk een aanleiding. Het kan zijn dat je kind de laatste tijd niet goed slaapt of dat hij een rotdag heeft gehad op school. Dit kan een uitwerking hebben op zijn gedrag.

Straffen en belonen werkt juist averechts

Ja, je leest het goed. Met straffen en belonen zal je in de meeste gevallen niet bereiken wat je juist graag wil. Het zit namelijk zo: hoe meer je zult straffen, hoe minder het op een gegeven moment aan komt. Om toch het resultaat te bereiken zal je steeds meer indruk moeten maken, door bijvoorbeeld harder of bozer te praten. Hoe bozer jij wordt, hoe meer jouw kind zich tegen je af gaat zetten.

Hetzelfde is het met belonen. Met belonen roepen wij volwassenen het gevoel bij het kind op, dat hij alleen goed genoeg is als hij gehoorzaam is geweest. Bij kinderen die niet zo sterk in hun schoenen staan, kan dit het vertrouwen in zichzelf verminderen. Wat je wel kunt doen is je kind een compliment geven voor wat hij heeft gedaan. In dit artikel ga ik hier wat dieper om in en vertel ik je hoe krachtig een compliment kan zijn, of het nu positief of negatief is.

Wees je er wel van bewust dat het gewenste gedrag van je kind niet met één gesprek te realiseren is. Dit heeft tijd nodig. Mocht je vragen hebben of er niet uit komen, mail me info@mamapraatjes.nl

 

Bron: de Kennis van Nu

Image by rawpixel.com

8 thoughts on “Opvoeden zonder straffen en belonen is echt mogelijk

  1. Gelukkig Nieuwjaar!

    Wij proberen de kinderen bij te brengen dat je gedrag invloed heeft op een situatie. Als je vriendelijk bent, krijg je vriendelijkheid terug. Als je onaardig bent, is de kans groot dat mensen ook minder aardig terug doen.

    Als je gooit met je speelgoed, verdwijnt het een poosje in de kast, totdat je snapt dat speelgoed stuk kan. Kan je zien als straf, maar wij doen dus niet aan in de gang zetten, maar aan logische gevolgen.

    De oudste heeft laatst met een watervaste stift op tafel zitten kleuren. Toen heb ik het hem zelf laten schoonmaken, en met hem besproken dat dit dus niet handig is. Leert hij meer van dan 10 minuten in de hoek staan.

  2. Wij straffen wel, en dit levert idd soms stressvolle situaties op waar ik wel eens van baal. Ik ben best wel een voorstander van uitleggen en afleiden. Maar soms helpt dit echt niet bij onze peuterpuber. Wat doe je dan?

  3. Ik vind dat wel een moeilijk punt. Zeker toen ze nog zo klein waren. Ik heb ook weleens de trap methode gebruikt vroeger, maar dat vond ik niks. Het werd alleen maar erger. En behoorlijk stressvol voor ons allen. Nu zijn ze 6 & 10 en straffen we weleens met “iPad straf” de reden waarom ze op dat moment straf krijgen weten ze dan ook. Op deze leeftijd weten ze gelukkig goed wat wel en niet door de beugel kan. Maar het blijft een lastig dingetje: straffen vind ik…

    1. Met kleine kinderen is dat zeker lastig. Vaak hebben ze nog geen benul waarom ze bijvoorbeeld op de trap moeten zitten. De meiden van jouw, zijn nu gelukkig op een leeftijd dat ze dit nu wel weten….Haha grappig dat ze Ipad straf krijgen

  4. Wel, ik zit zelf met een 3jarige die graag eens kijkt hoe ver hij kan gaan.

    Straffen lijkt me de enige manier. Uiteraard wordt er voor en na de straf uitgelegd waarom.

    Bij ons moeten ze op de kamer na de derde waarschuwing.

    1. Het blijft een lastig onderwerp en soms zit je met je handen in het haar wat werkt en niet. Waar doe je soms goed aan….ik zeg altijd: “als kinderen een gebruiksaanwijzing zouden hebben dan was de wereld een stukje makkelijker hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *