Blogs Mama

Op deze leeftijd worden vrouwen voor het eerst moeder in de wereld

Bestaat er zoiets als de perfecte leeftijd om voor het eerst moeder te worden? De meningen zijn hierover verdeeld. Toch zie ik hier regelmatig discussies over voorbij komen, vooral als je boven de 30 bent. De vraag die je dan krijgt is of je eierstokken nog niet aan het rammelen zijn. Dit kan soms best frustrerend zijn, omdat er achter deze vraag misschien een emotionele reden kan zitten.

 

Lees ook: Volgens jouw sterrenbeeld ben jij dit type moeder

 

Wat is nu de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst hun kind krijgen? Er zijn best wat onderzoeken naar gedaan. Als we wereldwijd kijken dan zijn de vrouwen in Griekenland gemiddeld 31,2 jaar oud als zij voor het eerst moeder worden. In Angola zijn de vrouwen gemiddeld 18 jaar.

 

Bron: Chartmix.co

 

Op deze leeftijd krijgen vrouwen hun eerste kind

Om erachter te komen op welke leeftijd Nederlandse vrouwen voor het eerst moeder worden, heb ik op Facebook een onderzoek gedaan onder mijn lieve vrouwelijke volgers. Uit dit onderzoek blijkt dat 72 procent van deze ondervraagde vrouwen jonger dan 29,5 jaar waren. 28 procent van de vrouwen waren boven de 29,5 jaar. Dit klopt enigszins ook met dit onderzoek. Nederlandse vrouwen zijn volgens deze onderzoeker gemiddeld 29,5 jaar als zij hun eerste kind krijgen.

 

Lees ook: 6 dingen die elke kersverse moeder herkent

 

 

Welke leeftijd had jij toen je voor het eerst moeder werd?

 

Photo by Kyle Nieber on Unsplash

6 thoughts on “Op deze leeftijd worden vrouwen voor het eerst moeder in de wereld

 1. Wat een leuke blog! Zelf was ik 29 toen ik Finn kreeg. Maar dit is een heel lastig onderwerp waarvan ik vind dat er absoluut geen stempel op mag zijn. Er zijn zoveel stellen die kinderen willen en waar het niet bij lukt. Dus wat maakt leeftijd dan nog uit? X

  1. Hoi Marieke, dank je wel! Ik ben het helemaal met je eens. Er zijn zoveel stellen waarbij het niet gemakkelijk gaat. Leeftijd maakt in dit geval dan niet meer uit.

 2. Wat een interessant artikel, ik was zelf 24 toen ik moeder werd. Ik ben ook van mening dat het beter is als we nergens een stempel opdrukken. Elke situatie is anders, dus uiteindelijk moeten we daar ook anders mee omgaan. In de praktijk gaat dit toch vaak anders merk ik soms ook. Bedankt voor het delen van deze info;)

 3. Ik was 21 toen we onze eerste dochter in onze armen mochten sluiten.
  22 toen we onze 2e dochter kregen en ik ben inmiddels 23 en 10 weekjes geleden bevallen van ons eerste zoontje.
  Ook daar krijg ik vaak opmerkingen/vragen over. Of het per ongeluk was of dat we niet weten wat anticonceptie is etc.
  Dat het een bewuste keus is om zo jong kinderen te krijgen en zo snel achter elkaar lijkt vaak moeilijk om te begrijpen voor veel mensen.
  Leeftijd is maar een getal.

  1. Leeftijd is zeker maar een getal, al hebben mensen wel een vooroordeel of het geen ongelukje was. Ik denk dat we dit blijven houden. Gek eigenlijk he?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *