baby, inspiratie, Opvoeden

De ontwikkeling van hechting tussen ouder en kind

De ontwikkeling van hechting tussen ouder en kind begint al vanaf de geboorte en vindt plaats in de eerste twee levensjaren van een kind. Daarbij ontwikkelt gehechtheid zich in een vaste volgorde. Deze volgorde is in verschillende culturen gelijk maar de snelheid waarmee de fasen van de gehechtheidsontwikkeling elkaar volgen, verschilt.

Hechting in diverse culturen

Uit onderzoek blijkt namelijk dat in Aziatische landen, waar moeders voornamelijk in de eerste maanden alleen voor hun kinderen zorgen, kinderen eerder tekenen van gehechtheid laten zien dan in culturen waar kinderen ook met andere verzorgers te maken krijgen, zoals de kinderopvang of nanny’s.

Op mijn werk heb ik regelmatig te maken met gezinnen afkomstig uit Azië. Deze moeders vertellen dat de opvoeding in hun cultuur erg verschilt van de westerse cultuur. Zo vinden zij het bijzonder dat onze kinderen in de leeftijd van een paar weken oud al in hun eigen bedjes slapen. Dit zou de hechting tussen moeder en kind kunnen beïnvloeden. In hun cultuur slapen de kinderen namelijk tot hun 8e levensjaar bij moeder in bed. Ook zouden wij kinderen heel snel zelfstandig willen maken.

Het belang van veilige hechting tussen ouder en kind

Een veilige hechting geeft je kind zelfvertrouwen en is een voorwaarde voor de verdere ontwikkeling. Het stelt een kind om te leren, ontdekken en relaties aan te gaan met anderen.

Wat zijn de kenmerken van gehechtheid?

Gehechtheid vindt plaats vanaf 8 á 10 maanden en kenmerkt zich doordat het kind verlatingsangst laat zien. In de literatuur wordt dit separatieangst genoemd. Tijdens deze fase laat het kind een reactie zien op het tijdelijke vertrek van de moeder of andere verzorger. Dit kan bijvoorbeeld huilen zijn. In diezelfde fase treedt ook de angstreactie voor vreemden op en begint het kind eenkennig te worden. Ook dit gaat gepaard met huilen als moeder het kind aan iemand anders overdraagt.

Veel ouders ervaren dit als een lastige fase en vinden het niet leuk om hun kind bijvoorbeeld achter te moeten laten op het kinderdagverblijf. Ik probeer ze dan ook mee te geven dat huilen een duidelijk signaal is dat het kind ‘veilig’ gehecht is aan de ouder en hun directe omgeving.

Wat is er nodig voor een veilige hechting tussen ouder en kind?

Er zijn een aantal belangrijke aspecten die bijdragen aan een veilige hechting tussen ouder en kind. Hieronder noem ik enkele van deze aspecten op:

  • Fysieke contact tussen de ouder en het kind.
  • Reageren op het kind.
  • Praten tegen het kind.
  • De ouder neemt afscheid van het kind als hij weggaat. Niet stiekem weggaan dus.

Video over veilig gehechtheid

Hieronder laat ik je een korte video zien tussen een veilige hechtingsrelatie tussen moeder en kind. (51 sec.)

 

 

Foto: Pixabay

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

6 thoughts on “De ontwikkeling van hechting tussen ouder en kind

  1. Mooi blogje! Ik heb tot tegenstelling van wat men zou denken met mijn jongste zoontje, die tevens prematuur geboren is en heel lang op neonatologie en revalidatie gelegen heeft, de beste band. Gek eigenlijk, nochtans heeft de oudste ons meer gezien, gevoeld en gehoord. Groetjes Ellen

    1. Dank je wel voor je lieve compliment. Wat je zegt is inderdaad heel bijzonder. Ik denk dat als een kindje in warm nest is geboren (net als die van jou) dat de hechting helemaal goed komt, ondanks het moeilijke begin.

  2. Mooi, leerzaam artikel. Ik schreef onlangs iets over die scheidingsangst. Onze jongste heeft daar erg last van. Ondanks dat hij veel meer bij ons (in bed) lag/ligt dan zijn grote broer. Het verschilt ook per kind denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge