kinderen ervaren stress
Blogs Opvoeden

Onderzoek | Steeds meer kinderen ervaren stress | Dit is de oorzaak

Als je door de jaren heen naar de jeugdgezondheidszorg kijkt, valt het op dat steeds meer kinderen op jonge leeftijd stress ervaren. Dit zegt adjunct-directeur Frans Pijpers van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Hij heeft namelijk samen met Frans Feron van de Universiteit van Maastricht onderzoek gedaan naar dit onderwerp en wat de gevolgen van stress bij kinderen zijn (Early Life Stress).

 

Lees ook: 5 manieren om je kind positief te leren denken

 

Wat is de oorzaak waarom kinderen stress ervaren?

Volgens hen ervaren kinderen steeds vaker stress door een overvloed aan prikkels. Ze zijn namelijk dagelijks in de weer met sociale media, moeten voldoen aan het ideale beeld en komen op school in aanraking met prestatiedruk. Uit het onderzoek is gekomen dat  langdurige stress bij kinderen op latere leeftijd zelfs leiden tot aandoeningen in het gehele lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de hersenen zelf, en ook verslaving, hart-en vaatziekten en obesitas.

In het filmpje hieronder vertelt Fleur dat ze al op jonge leeftijd met stress in aanraking is gekomen. Het werd van kwaad tot erger, toen Fleur op haar negende jaar overspannen werd (Film 01:46 min.)

 

Lees ook: 10 tips om kinderen Social media veilig te laten gebruiken

 

Meer aandacht!

Persoonlijk vind ik het best schokkend dat kinderen op deze jonge leeftijd al in aanraking komen met druk en gespannenheid. We zouden eigenlijk meer aandacht aan dit onderwerp moeten besteden, en volwassenen maar ook zeker kinderen bewust moeten maken van de dingen die een negatief invloed hebben op ons stressniveau, en hoe we hiermee om kunnen gaan.

 

 

 

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Bron: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *