samen slapen
baby,  Onderzoek

Onderzoek | Samen slapen is goed voor ouder en kind

Over samen slapen met je kind wordt heel verschillend gedacht. De een vindt dat een kind gewoon in zijn eigen bed hoort te slapen, terwijl de ander het juist gezellig en vertrouwd vindt.

In Nederland liggen net geboren baby’s al snel in hun eigen bedje en slaapkamer, maar volgens Dr. Williams Sears zijn er juist flink wat voordelen als je je kind wél bij jou in bed laat slapen. Uit zijn onderzoek is namelijk gekomen dat het zogenoemde ‘Co-sleeping’ er voor zorgt dat de ouder en het kind zich sneller aan elkaar kunnen hechten. Mocht je meer willen weten over hoe de hechtingsrelaties tussen de ouder en het kind verloopt? Lees dan dit artikel: De ontwikkeling van hechting tussen ouder en kind.

Samen slapen heeft nog meer voordelen!

Maar dat is niet het enige voordeel van Co-sleeping. Volgens het onderzoek blijft het kind ook beter doorslapen, waardoor de ouder s’ nachts ook beter slaapt. Bovendien hoeft de moeder het bed niet meer uit om borstvoeding te geven. Tevens zorgt het samen slapen volgens Sears ervoor dat het contact tussen de ouder en het kind nóg beter wordt. Tot slot zou het kind zich, zowel fysiek als metaal beter ontwikkelen.

Conclusie

Co-sleeping is juist heel goed, concludeert Dr. Williams Sears. Dit is voor zowel de ouder als het kind rustgevend en het veroorzaakt minder stress. Volgens hem zouden meer mensen dit moeten doen.

De keerzijde van samen slapen

Maar dan is er ook nog een keerzijde. Hoe had het ook gekund???? Volgens deskundigen in Nederland wordt het samen slapen juist sterk afgeraden. Studies tonen aan dat er een verhoogd risico op wiegendood is, als het kind bij de ouder in bed slaapt. Zo zou een ouder tijdens zijn slaapt per ongeluk op het kind kunnen rollen. Het kind zou het ook te warm kunnen krijgen of tussen de matrassen bekneld kunnen raken.

Zo zie je maar dat er heel verschillend wordt gedacht over het samen slapen met je kind. Wat vind jij?

Bron: Askdrsears.com

2 Reacties

  • Lilian

    Ik denk dat het vooral heel erg van het kind af hangt. Ik kan me voorstellen dat als je kind verlatingsangst heeft of heel veel angst met slapen dat het dan voor alle partijen prettiger is als het bij de ouders in bed ligt, want dan is iedereen relaxter. Bij ons was het gelukkig nooit nodig, we hebben het ook nooit gedaan, zodat ze ook niet wist dat de optie er was. Denk dat dat wel scheelt, zodat ze het ook niet kunnen gebruiken door druk uit te oefenen 😉
    Lilian onlangs geplaatst…4 x facebook inzetten voor je webwinkelMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge