kinderen bewegen minder goed
Onderzoek

Onderzoek: Kinderen bewegen steeds minder tijdens de gymles

Dat bewegen goed voor ons is weten de meesten van ons wel. Het houdt onze gezondheid in balans, het verbetert de conditie en onze cognitieve functies worden er ook door versterkt.

Voor kinderen komen er nog twee aspecten bij. Zo maakt bewegen hen sterk voor een goede motorische ontwikkeling. Daarnaast leren kinderen op een sportclub weer andere kinderen kennen. Dat is goed voor hun sociale ontwikkeling.

Kinderen bewegen steeds minder goed tijdens de gymles

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs lijkt het alsof bewegen iets van een aantal jaar terug is. Uit cijfers blijkt namelijk dat basisschoolkinderen steeds minder tijdens de gymles bewegen.

De bewegingsvaardigheid in 2016 van ruim 2.500 kinderen op 89 basisscholen werd daarvoor vergeleken met het onderzoek uit 2006. De test werd gedaan op acht onderdelen:

  • Balanceren op een stabiel vlak
  • Touwzwaaien
  • Mikken op een basket
  • Gooien en vangen
  • Tennissen  via de muur
  • Wendsprongen over de kast
  • Rollen over een verhoogd vlak
  • Shuttleruntest

Op de vijf van de acht onderdelen die in beide jaren zijn getest, scoorden de kinderen in het jaar 2016 minder goed. Zo’n 20 procent van de basisschoolleerlingen kon geen bal vangen en op de onderste 3 bovengenoemde onderdelen bleven de prestaties gelijk.

Oorzaak waarom kinderen steeds minder bewegen

De flinke achteruitgang wat betreft de bewegingsvaardigheid van de kinderen, verbaast de onderzoekers niet. Hier zijn volgens hen diverse redenen voor. Zo is er de afgelopen jaren weinig geïnvesteerd in bewegingsonderwijs. Ook wordt erop gewezen dat 20 procent van de scholen maar 1 uur per week gym aanbieden. Dat is echt weinig vind ik persoonlijk.

Een andere oorzaak, en die klinkt je vast bekent in de oren; is dat de kinderen tegenwoordig steeds minder buiten spelen. Veel van hen zitten urenlang achter de iPad, televisie of spelcomputer.

Deze twee oorzaken zorgen er gezamenlijk voor dat kinderen niet gestimuleerd worden in hun motorische ontwikkeling.

Lees ook: 10 tips om kinderen Social media veilig te laten gebruiken

Conclusie

Volgens de onderzoekers moeten kinderen meer gaan bewegen. Ze wijzen er wel op dat het niet alleen de verantwoordelijkheid is van de school. Ouders en sportclubs kunnen hier ook hun steentje aan  bijdragen om hun kinderen te laten bewegen.

Maar de school speelt volgens hen wel een grote rol, in  het bieden van bewegingsactiviteiten aan kinderen. Vooral als het gaat om kinderen die om wat voor reden dan ook niet naar een sportclub gaan. De onderzoekers zijn van mening dat school de basis moet zijn leggen voor een leven lang bewegen.

 

Photo by Anna Samoylova on Unsplash

Bron: VolkskrantVakbladVroeg

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge