Blog

Offline is the new luxury | Ga met mij de uitdaging aan

Offline is the new luxury. Sommige zeggen dat dit dé nieuwe trend is. Nou, dat mag ook wel. Ik vraag mij soms wel eens af hoe lang ik op een dag naar het beeldscherm zit te staren. Mijn telefoon zit echt aan mijn hand zit vastgeplakt OEPS! Maar echt, ik doe er alles mee. Blogjes schrijven, mail checken, Facebook checken, Bloglovin checken, Instagram checken, Whatsappen……ik kan zo nog wel even door gaan. En dat doe ik niet één keer per dag, nee dat doe ik de hele dag door. Ik merk zelfs dat ik er een beetje onrustig van word.

 

Journal of Medical Internet Research

“Of iemand een eventuele depressie heeft valt volgens onderzoekers af te leiden van zijn of haar telefoongebruik. Iemand die vaak op zijn telefoon kijkt, heeft meer kans op neerslachtige gevoelens”

Omdat ik mij van deze verslaving (zo noem ik het) steeds bewuster word, wil ik hier iets aan doen. Ik wil niet de hele dag met mijn telefoon bezig zijn maar toch toch knaagt er iets aan mij om dat ding steeds maar weer te pakken. Gek word ik hier soms van! Ik ben drie dagen geleden met mezelf de uitdaging aangegaan om meer offline te zijn. Het is nog te kort om echt te bepalen wat het met me doet maar ik kan je vast verklappen dat het nu al goed voelt. Wat ik hiervoor heb moeten doen ga ik je vertellen. Mocht mijn verhaal je bekent in de oren klinken dan nodig ik je uit om de uitdaging aan te gaan.

Berichtmeldingen uitzetten

Dit is misschien de belangrijkste factor die mij getriggerd heeft om telkens weer op mijn telefoon te kijken. Sinds drie dagen heb ik mijn berichtmeldingen uit staan voor Facebook, Instagram en e-mail. Ik kan niet anders zeggen dat het mij nu al zoveel rust geeft. En dan zijn we pas drie dagen op weg! De berichtmelding voor Whatssapp heb ik wel aan staan.

Facebook, Instagram en Bloglovin limiteren

Op een dag plan ik in totaal drie momenten in om op mijn social media kanalen te kijken. Het eerste moment is in de ochtend en de andere twee verdeel ik over de rest van de dag. Bloglovin lees ik voornamelijk ’s morgens tijdens mijn ontbijt. Ik ervaar dit als een momentje voor mezelf en ben altijd erg benieuwd naar nieuwe artikelen van mijn favoriete bloggers.

Reageren

Op mijn blogartikelen krijg ik regelmatig reacties van lieve lezers. Bedankt hiervoor!! Voorheen reageerde ik vrijwel direct op reacties. Ik merkte dat ik daar heel onrustig van werd omdat ik op iedere melding reageerde. Tegenwoordig plan ik één keer per dag een moment in om op reacties terug te reageren. Dit werkt niet alleen gestructureerd voor mij, het geeft me tegelijkertijd ook rust.

 

Dit zijn mijn tips die voor mij heel goed werken. Probeer ze eens uit om te ervaren wat ze met jou doen. Hoe ga jij om met je telefoongebruik? Heb jij nog meer tips om meer offline te zijn? 

 

Liefs Aneta

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

18 thoughts on “Offline is the new luxury | Ga met mij de uitdaging aan

 1. Ik probeer er zelf nu ook op te letten. Bepaalde meldingen heb ik al wel uit staan, maar ik denk dat ik wel wat meer uit kan zetten 🙂 en ik gebruik sinds een paar dagen de app RealizD die bijhoudt hoeveel je op je telefoon zit.

 2. Leuke tips! Ik word er zelf ook heel onrustig van dat ik continue online of beschikbaar ben met mijn telefoon. Bij mij gaat het geluid savonds na 20.00u ongeveer dan ook gewoon uit. Belangrijke mensen hebben toch mijn huisnummer. Zo fijn om dat echt even iets anders voor jezelf te kunnen doen!

 3. Meldingen van e-mail heb ik ook af gezet. Werd gewoon knettergek van dat rode bolletje met het aantal mails in. En Facebook heb ik zelfs gewoon helemaal van m’n telefoon gehaald en ik mis het niet eens. Echt gek. Ik vind het super fijn om ook op één moment al m’n blogreacties te lezen. Dat doe ik dan ’s avonds aan m’n computer. Soms antwoord ik tussendoor eens. Maar het is fijn om alles gewoon in een keer te lezen eigenlijk 🙂
  Oja, je moet de app RealizeD eens installeren als je wil zien hoe erg het met je verslaving gesteld is :p De app houdt bij hoe lang je op je telefoon zit, hoe vaak je hem in je handen neemt, hoe lang er tussen zit. Heel interessant om te zien én een extra motivatie om hem wat vaker te laten liggen. Bij mij werkt het alleszins wel!

  1. Jij heb het goed geregeld. Facebook gebruik ik veel voor mijn blog maar die meldingen uit zijn al een hele opluchting. Over de app ga ik eens over nadenken. Durf het eerlijk gezegd niet aan hahaha

 4. Wat knap van je! Ik wil er nog niet eens over nadenken om mijn mobiel wat vaker weg te leggen. Nou moet ik zeggen dat ik hem voor mijn werk ook regelmatig nodig heb, dus soms kan het ook gewoon niet anders. Het enige moment dat ik sowieso offline ben is als ik aan het rijden ben, of als ik slaap.

 5. Wauw, wat goed en knap dat je dit doet! Ik merk ook dat mijn telefoon en e-mail mijn grootste afleider is gedurende de dag. Wat mij helpt om het in te perken is om in blokken geconcentreerd te werken en dan echt mijn telefoon weg te leggen. Ook beantwoord ik inderdaad maar één keer per dag de reacties op mijn blog. Ook dat geeft me rust. Maar nog meer offline? Ik ben bang dat dat voor mij op dit moment niet haalbaar is 😉

 6. Wow, 3 momenten op een dag om je social media te checken, knap zeg! Ik merk ook dat het een soort verslaving is. Als ik even niets te doen heb of ik verveel me dan kijk ik toch automatisch op Instagram of Facebook. Of steeds mijn mail checken als ik een belangrijke mail verwacht. Daar word ik best onrustig van terwijl ik het toch echt zelf aan klik! Ik heb wel het geluid van groepsberichten in Whatsapp uit staan, daar werd ik echt gek van!

  1. Ja, dat is weinig he, haha. Maar het moest echt. En ik moet zeggen dat het prima gaat. Veel meer rust in mijn hoofd. Maar ja, als die stiltes vallen kan ik goed begrijpen dat je naar die telefoon graait. Heb ik ook nog af en toe last van

 7. Ik heb men meldingen van Instagram al een hele eind afstaan, ik kon mij vroeger echt zo focussen op likes en nu let ik er zelf niet meer op. Ik denk wel dat ik te veel mijn telefoon gebruik, vooral als ik app open en wil scrollen maar alles al heb gezien. Echt erg soms haha

 8. Dit is zo herkenbaar. Bizar hoe mensen tegenwoordig helemaal geobsedeerd kunnen zijn he! Die meldingen heb ik ook uitstaan, zelfs mijn geluid van mijn ringtone staat uit,haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge