inspiratie

Na een scheiding kiezen voor co-ouderschap | Goede keuze of niet?

Steeds meer ouders kiezen na een scheiding voor co-ouderschap. Om precies te zijn was dit in 2010 maar liefst 27 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistieken.

Een echtscheiding is voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis. In een eerder artikel beschreef ik de emotionele gevolgen die een scheiding kan hebben op het kind in de leeftijd 0-20 jaar. Om het mogelijk te maken dat beide ouders na de scheiding de zorg over hun kinderen kunnen blijven dragen, is er co-ouderschap in het leven geroepen.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een vorm van omgangsregeling na een scheiding. Wanneer ouders kiezen voor co-ouderschap, betekent dit dat zij samen een ouderschapsplan moeten te maken. In dit plan kunnen zij afspraken vastleggen over de kosten en zorg- en opvoedingstaken. Ik geef enkele voorbeelden:

  • Taakverdeling tussen beide ouders.
  • Kostenverdeling.
  • Afspraken over feestdagen en verjaardagen.
  • Afspraken vastleggen wanneer en bij wie de kinderen zijn.

Kiezen voor co-ouderschap | Goede keuze of niet?

Tijdens mijn zoektocht naar gerelateerde artikelen over co-ouderschap, ben ik een onderzoek tegengekomen waaruit blijkt dat het kiezen voor co-ouderschap niet altijd de beste keuze is na een scheiding. Het zou namelijk een zware impact hebben op de kinderen.

 

“Wanneer ouders op een goede manier met elkaar praten, maakt het dat een kind minder snel in een loyaliteitsconflict terecht komt”

 

Vanuit mijn visie als pedagoog heeft co-ouderschap alleen een positieve invloed op de kinderen als ouders adequaat met elkaar blijven communiceren. Dit allemaal vanuit het belang van de kinderen. Wanneer ouders op een goede manier met elkaar praten, maakt het dat een kind minder snel in een loyaliteitsconflict terecht komt en daardoor sociaal emotioneel beschadigd raakt.

 

Photo by Drew Hays on Unsplash

2 thoughts on “Na een scheiding kiezen voor co-ouderschap | Goede keuze of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge