kiezen voor co-ouderschap
Blogs Opvoeden

Na een scheiding kiezen voor co-ouderschap | Goede keuze of niet?

Een echtscheiding tussen ouders is voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Om het mogelijk te maken dat beide ouders na de scheiding de zorg voor hun kinderen kunnen blijven dragen, is er co-ouderschap in het leven geroepen. Om precies te zijn hebben 27 procent van de gescheiden ouders in 2010 gekozen voor co-ouderschap. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistieken.

 

Lees ook: Dit zijn de emotionele gevolgen van een scheiding op het kind

 

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een vorm van een omgangsregeling na een echtscheiding. Wanneer ouders kiezen voor co-ouderschap, betekent dit dat de kinderen ongeveer even vaak bij de moeder als bij de vader wonen.

Om alle zorg- en opvoedingstaken zo duidelijk mogelijk te maken bij beide ouders thuis, dienen zij een zogeheten ouderschapsplan te maken. Een ouderschapsplan moet bovendien altijd gemaakt worden bij een scheiding waar kinderen in betrokken zijn.

De volgende zaken kunnen in een ouderschapsplan vastgelegd worden.

  • Taakverdeling tussen beide ouders.
  • Kostenverdeling.
  • Afspraken over feestdagen en verjaardagen.
  • Afspraken vastleggen wanneer en bij wie de kinderen zijn.

Kiezen voor co-ouderschap | Goede keuze of niet?

Tijdens mijn zoektocht naar gerelateerde artikelen over co-ouderschap, ben ik een onderzoek tegengekomen waaruit blijkt dat het kiezen voor co-ouderschap niet altijd de beste keuze is voor een kind. Het zou namelijk een zware impact op hen hebben.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat co-ouderschap best wat nadelen kan hebben voor het kind. Door het wekelijks te moeten verhuizen, zou het voor hen moeilijk maken om een vriendjes op te bouwen. Zo kan een kind bijvoorbeeld in de ene week wel naar de sportclub, maar in de andere week dan weer niet, zeker als de ouders ver van elkaar wonen. Ook zou het voor het kind lastig zijn als beide ouders thuis andere regels hanteren, ondanks een ouderschapsplan.

Mijn visie

Vanuit mijn visie als pedagoog en de ervaring in het werken met kinderen van gescheiden ouders, merk ik dat kinderen vooral gebaat zijn bij rust en duidelijkheid. Dit hoeft uiteraard niet te betekenen dat co-ouderschap per definitie een groot nadeel kan zijn, integendeel zelfs. Zelf ben ik van mening dat co-ouderschap een positieve invloed op een kind kan hebben: als ouders voornamelijk met elkaar blijven communiceren in het belang van het kind. En het kind zich bij beide ouders thuis voelt en ook thuis mag voelen.  Daarbij denk ik dat het van belang kan zijn als beide ouders eens in de zoveel tijd met elkaar evalueren, om te kijken hoe het kind het bij de ene en de andere ouder doet.

Photo by Drew Hays on Unsplash

2 thoughts on “Na een scheiding kiezen voor co-ouderschap | Goede keuze of niet?

  1. Ik zou ook zeggen dat dit juist positieve effecten heeft. Zo zien kinderen beide ouders en als het goed is maken ouders ook geen of minder ruzie als alles duidelijk is vastgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *