mijn kind wil niet eten
Basisschoolkind,  Blogs,  kind,  peuter

Help! Mijn kind wil niet eten. Wat nu?

Help! Mijn kind wil niet eten. Je doet er soms werkelijk niks aan. En om die eeuwige strijd aan te gaan? Dat maakt het eetmoment aan tafel er niet leuker op. Nu is het zo dat kinderen rond hun tweede levensjaar kunnen besluiten om ineens niets meer te eten. Ik zal je geruststellen; dit hoort bij hun ontwikkeling en zal op den duur over gaan.

Wil je kind echt niet eten en is het bij jullie iedere dag een strijd aan tafel? Graag help ik je met deze 7 tips op weg.

 

Lees ook: Monkey platter: Je kind gezond en gevarieerd laten eten

 

Ga als ouder de machtsstrijd niet aan

Een strijd aangaan met je kind, zal je niet winnen. Ook de bekende zin als: “als je je bord niet leeg eet krijg je geen toetje” zal niet werken. Je kind zal zich ertegen verzetten en gaat het eetmoment als vervelend ervaren. Ook zal hij denken dat hij eerst het ‘vieze’ op moet eten totdat hij pas iets lekkers krijgt. Is het bordje niet leeg of heeft je kind er niets van gegeten, ruim het bordje op. ‘Volgende keer beter’ zullen we maar zeggen.

Houd vaste eetmomenten aan

Het is niet leuk als je kind weinig of helemaal niets gegeten heeft, maar op den duur krijgt hij natuurlijk weer trek. Houd je vast aan vaste eetmomenten. Het klinkt misschien niet zo leuk, maar je kind zal op den duur honger leren voelen en zal het vaste eetmoment eigen maken.

Kondig de maaltijd op tijd aan

Een jong kind heeft nog geen benul van tijd maar toch is het belangrijk om de maaltijd op tijd aan te kondigen. Niets is zo vervelend als hij abrupt met zijn spel moet stoppen omdat het eten op tafel staat. Kondig de maaltijd dus zo’n 5 á 10 minuten van te voren aan. Op die manier heeft je kind voldoende tijd om zijn spel af te maken.

Laat je kind helpen

Om je kind te stimuleren om te eten, is het belangrijk om hem bij het proces te betrekken. Ga samen boodschappen doen. Laat hém de groente of het vlees uitkiezen. Betrek hem ook bij de bereiding hiervan. Ook ‘zelf’ zijn maaltijd op laten scheppen is hier van belang. Ook al is het 1 aardappel of een beetje groente, beloon hem voor wat er op zijn bordje ligt. Je kind leert op die manier zijn verantwoordelijkheid te nemen, en zo een positiever beeld te krijgen van voedsel.

 

Lees ook: De kunst van complimenten geven aan je kind | Doe de test!

 

Eerst eten dan drinken

Het is heel simpel: als je kind eerst drinkt en daarna pas eet, is zijn buikje snel vol en zal hij het eten aan de kant schuiven.

Eet samen

Ik bedoel hier niet mee op de bank voor de televisie, maar aan tafel. Nu zijn de meningen erover verdeeld maar om je kind te laten eten wat het ‘moet’ eten, is het fijn als ouders hetzelfde op hun bord hebben liggen als hun kind. Dit voorkomt dat hij zijn eigen eten gaat associëren met ‘vies’.

Benadruk het eetmoment als een sociale bezigheid

De laatste tip maar zeker niet onbelangrijk: Samen eten aan tafel moet een moment zijn waarbij jullie gezellig bij elkaar zitten en de dag bespreken. Praat met elkaar over hoe jullie dag is geweest. Dit legt wat minder druk op het eten en is veel leuker.

 

Ik wil graag benadrukken dat het toepassen van deze punten niet altijd direct een positief effect heeft. Dit heeft enige tijd nodig. Ik wens je veel succes.

 

Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge