een huisdier
Basisschoolkind,  Blogs,  Mama,  peuter

Help! Mijn kind wil een huisdier

Er komt een dag dat je kind dan eindelijk die lang gekoesterde droom uit wil laten komen en roept: “Mama, ik wil een huisdier!” Terwijl jouw kind 1001 redenen op noemt waarom hij een hond of konijn wil,  denk jij alleen maar na over de veelvuldige avonden dat jij de hond aan het uitlaten bent. Mocht je de keuze hebben gemaakt om een beest in huis te nemen? Lees in dit artikel 3 tips hoe jij je kind hierin kan ondersteunen.

Welk huisdier past bij ons?

Veel mensen denken bij het nemen van een huisdier al snel aan een hond of een kat. Daar is niks mis mee natuurlijk. Maar een cavia of hamster is ook leuk. Deze beestjes hebben iets minder verzorging nodig. Dat is wellicht een prima keus voor de eerste keer.  Mocht jouw kind er nog niet uit zijn wat voor huisdier hij wil? Met deze test wordt het duidelijk welk huisdier bij hem past.

Verzorgen

Aan liefde en aandacht zal het beestje echt niet te kort komen. Maar wat dacht je van verzorgen? Eten geven en misschien wel uitlaten. Met begeleiding en goede afspraken maken moet je al een heel eind komen. Een afspraak kan bijvoorbeeld zijn, dat het hok van de cavia of konijn elke zondagochtend schoongemaakt moet worden. Een tip is om met je kind een schema op te stellen, wie wanneer de hond bijvoorbeeld uitlaat en wie wanneer hem eten en drinken geeft.

Verantwoordelijkheid

Kinderen houden van zorgen en als ze zien dat het goed gaat met het diertje, zorgt dit weer voor een fijn gevoel. Bovendien worden ze hier zekerder van en dit is weer goed voor het opbouwen van hun zelfvertrouwen. Ook zorgt het maken van afspraken ervoor dat kinderen een verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen. Daarbij leren ze ook om hun tijd in te delen en daarbij rekening te houden met de wensen van zichzelf en anderen.

Het hebben van een huisdier is zo gek nog niet! 😉 Succes!

 

Photo by Pete Bellis on Unsplash

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge