kind hoogsensitief
Basisschoolkind,  kind,  peuter,  puber

Is mijn kind hoogsensitief? | Het zijn meer dan alleen driftbuien

Emotioneel zijn, tranen met tuiten huilen, woede-uitbarstingen, teruggetrokkenheid. Van ouders krijg ik regelmatig de vraag; ‘Is mijn kind hoogsensitief?’ Het blijft voor mij moeilijk om hier een antwoord op te geven. Ik ben geen psycholoog en buiten dat, wil ik niemand bestempelen.

Tevens moet ik eerlijk bekennen dat ik hier niet zo bekent mee ben. Tijdens mijn studie en mijn jarenlange loopbaan als pedagoog heb ik weinig over de term ‘hoogsensitiviteit’ gehoord. Is dit dan iets van de laatste tijd of is hoogsensitief zijn, door de wetenschap nooit eerder erkend?

Het maakt me wel erg nieuwsgierig. Om meer over dit onderwerp te weten te komen, ben ik op onderzoek uitgegaan. In dit artikel zal ik op de onderstaande vragen een antwoord geven. Lees maar mee!

Lees meer: Een kind met autisme | Dit moet je weten!

Wat is hoogsensitief zijn?

Wanneer een kind hoogsensitief is, kan het gevoelig zijn voor prikkels. Denk bijvoorbeeld aan harde geluiden, labeltjes in hun kleding maar ook stemmingen van anderen. Deze prikkels komen bij dit kind nét iets harder binnen dan bij een kind die niet hoogsensitief is.

Volgens het  Star Institute for Sensory Processing Disorder kan één op de twintig mensen last hebben van hoogsensiviteit of als een zeer gevoelig persoon worden beschouwd. Volgens een Canadese psychotherapeute  Elaine Aron is het een aangeboren karaktereigenschap. Zij doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit. Uit haar onderzoeken is gebleken dat bijna 1 op de 5 kinderen hoogsensitief zijn.

Wat zijn de kenmerken van hoogsensiviteit?

Naast dat een kind gevoelig is voor prikkels, zijn er nog meer dingen die kenmerkend zijn voor hoogsensiviteit. Hieronder benoem ik er een paar:

  • Het kind kan verlegen overkomen terwijl hij dat helemaal niet is.
  • Het kind houdt niet van veranderingen of onverwachte dingen.
  • Het kind kan moeite hebben om zich te concentreren, zeker als hij overprikkeld is.
  • Het kind kan perfectionistisch zijn.
  • Intens kunnen genieten van kleine dingen maar daarentegen ook intens boos kunnen worden.
  • Het kind kan zijn eigen emoties veel intensiever ervaren dan van andere kinderen om hem heen.
  • Sneller last hebben van klachten zoals; stress, buikpijn, hoofdpijn etc.

Voor meer kenmerken van hoogsensiviteit verwijs ik je door naar de website van het Star Institute. Mocht je het vermoeden hebben dat jouw kind hoogsensitief is, dan raad ik je aan om dit met je huisarts te bespreken.

Tips met betrekking tot de opvoeding van een hoogsensitief kind

Opvoeden is soms best een lastige klus, dat weten we! Maar een kind dat hoogsensitief is heeft in tegenstelling tot een kind die dat niet is nét iets meer aandacht nodig. Hieronder volgen 5 belangrijke tips met betrekking tot het opvoeden van een hoogsensitief kind:

1. Structuur bieden

Een kind die hoogsensitief is houdt ervan om te weten waar hij aan toe zijn. Bovendien wil hij graag duidelijkheid. Een vaste dagindeling is voor dit kind dan ook heel fijn, want dit geeft rust voor hem.

2. Geef rust

Om nog even door te gaan op het stukje ‘rust’: doordat een hoogsensitief kind erg prikkelgevoelig is, heeft het meer behoefte aan rust dan een ander kind. Je zal ook merken dat wanneer het kind te veel prikkels ervaart, het zich terug zal trekken. Geef hem daarin ook de ruimte om tot zichzelf te komen.

3. Toon begrip

Belangrijk is om met je kind te blijven praten en begrip te tonen voor zijn gevoel. Hierdoor voelt het kind zich niet alleen begrepen, maar krijgt het ook meer zelfvertrouwen. Hierin kan jij je als ouder afvragen wat je kind nodig heeft en hoe je hem kan helpen.

4. Geef het kind de tijd

Een hoogsensitief kind heeft meer tijd nodig om dingen te verwerken dan een ander kind. Geef je kind hierin dan ook de tijd en ruimte voor.

5. Positief opvoeden

Luistert je kind niet of heeft hij een woedeaanval? Je kind geeft met dit gedrag waarschijnlijk aan dat er iets aan de hand is. Probeer als ouder dan rustig te blijven om nog meer prikkels uit te sluiten. Ga op dezelfde ooghoogte zitten als je kind en praat heel rustig tegen hem. Straffen helpt in dit geval niet, zeker niet bij een hoogsensitief kind, omdat hij zich dan snel afgewezen voelt.  Mocht je meer willen weten over opvoeden zonder het geven van straf? Lees dan dit artikel: Over straffen en belonen | Hoe zit dat nu?

Bron: Hoogsensitief.nlHsperson.comPsychogoed.nl

Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge