kind bijt
baby,  kind,  peuter

Help! Bijtende kinderen | Dit kun je doen om het te stoppen

Vrijwel ieder kind bijt weleens, maar het ene kind bijt vaker dan het andere kind. Meestal zijn het jonge peuters (2 jaar) die bijten. Dat maakt het kind niet slechter of gemener dan andere kinderen. Is jouw kind net een kleine Dracula en weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken. Ik vertel je in dit artikel waarom kinderen mogelijk bijten én wat je kunt doen om deze bijters te stoppen.

Lees ook: Omgaan met de peuterpubertijd | ‘Ik ben twee en ik zeg nee’

Waarom bijten kinderen?

Kinderen kunnen rond de leeftijd tussen 1 á 2 jaar moeilijk hun emoties onder woorden brengen. Bijten is in dit geval dan hun enige middel om die emoties te uiten. Dit kan boosheid, angst, of zelfs liefde zijn. Bij ieder kind dat bijt zal iets anders spelen. Meestal is er verder niets bijzonders met deze bijters aan de hand en zal het vanzelf weer over gaan.

Wat kun je doen?

Bijten roept bij volwassenen een gevoel van woede (en van machteloosheid!) op, omdat het zulke zichtbare gevolgen heeft en ook omdat het in de ogen van volwassenen een agressieve daad is. Het is van belang om stil te staan bij de emoties die het gedrag bij jezelf oproept en om het bijten niet als een agressieve daad te zien, zodat je beter naar het kind kunt kijken en op zoek kunt gaan naar een verklaring voor het bijtgedrag. Laat het kind zien hoe het anders kan, door bijvoorbeeld zijn hand te pakken en het gebeten kind/ouder te aaien.

Heeft jouw kindje wel eens gebeten? Hoe ben jij er mee om gegaan?

 

Photo by Patrick Fore on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge