kind positief leren denken
Blogs Opvoeden

5 manieren om je kind positief te leren denken

“Ik kan dit niet omdat ik dom ben” of “Hij wil niet mijn vriend zijn omdat ik stom ben. ” Als ouder is het een steek in je hart om je kind zo te horen praten, nietwaar? Maar wat kun je doen om je kind positief te leren denken? In dit artikel deel ik 5 manieren.

 

Lees ook: 3 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

 

1. Neem het gevoel van je kind serieus

Een makkelijke weg om je kind positief te leren denken, is om het gevoel te minimaliseren. “Je bent niet dom, hij vindt jou niet stom, zo erg is het niet.” Maar wist je dat je hier juist het tegenovergestelde mee bereikt? Namelijk dat je kind het gevoel krijgt dat je hem niet serieus neemt.

Probeer in plaats daarvan te begrijpen wat je kind voelt en bedoelt. Het is niet de bedoeling dat je meegaat in zijn mening en gevoel, wel dat je probeert de zaken van een andere kant te zien.

2. Praat met elkaar over de negatieve gevoelens

Met elkaar praten over negatieve gevoelens, sluit mooi aan op het bovenstaande. Zoek samen uit waar de negatieve gedachten van je kind vandaan komen, deel jouw gedachten en probeer ze om te buigen naar iets positiefs.

3. Deel jouw ervaringen met negatieve en positieve gedachten

Vertel je kind over jouw negatieve gedachten. Wat voelde je toen? Hoe ging jij om met die nare gedachten en teleurstellingen. Vraag of dit gevoel overeenkomt met het gevoel wat je kind heeft. Laat hem zien dat het leven, ondanks de negatieve gedachten, ook leuk kan zijn. Door jouw ervaringen te delen, kun je je kind positief leren denken.

4. Geef je kind complimentjes

Om de negatieve gedachten van je kind om te buigen naar positieve gedachten, kun je hem complimentjes geven over zijn inzet en positieve houding. Door je kind hierin te stimuleren, bouwt hij zelfvertrouwen op. Wil je meer weten over de kunst van complimenten geven aan je kind? In dit artikel leg ik er wat meer over uit.

5. Schrijven

Kan je kind al schrijven? Laat hem zijn dag afsluiten door 3 positieve dingen in een ‘dankbaarheidsboekje’ te schrijven. Het klinkt misschien zweverig, maar het helpt echt om je kind positief te leren denken. Doordat hij deze dingen opschrijft, kan hij zich bewust worden van de positieve momenten om hem heen. Voor volwassenen is dit trouwens ook een goede manier om stil te staan bij de dag.

 

Photo by Caroline Hernandez on Unsplash

4 thoughts on “5 manieren om je kind positief te leren denken

  1. Wat mooi dat je bij dit onderwerp stilstaat! Ik denk dat het juist als een kind al met dit soort gedachten zit heel belangrijk is om daartegenin te gaan, zodat dat niet gedachten zijn die iemand zijn hele leven houdt. Ik vind dat dankbaarheidsboekje voor kinderen echt een heel mooi idee 🙂

    1. Dat kan ik me voorstellen. Belangrijk hierbij is om het gevoel te erkennen, zodat het kind weet dat hij of zij zich gehoord voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *