kinderschoenen kopen
Blogs,  Mama

Kinderschoenen kopen: Waar moet je op letten?

Dure kinderschoenen kopen hoeft niet altijd te betekenen dat ze beter zijn dan de goedkopere variant. En goedkope schoenen hoeven niet per definitie slechter zijn dan dure schoenen. Ach fijn, welke schoenen je ook koopt, het belangrijkste is dat ze comfortabel zitten. Maar waar moet je zoal op letten? Ik deel een aantal tips van de Consumentenbond.

 

Lees ook: Hier moet je op letten bij het kopen van een autostoeltje?

 

Stevige vs soepele schoenen

Zoals kinderorthopeed dr. Allard Hosman zegt, zijn goedkope kinderschoenen die weinig steun bieden niet per se slechter voor de ontwikkeling van de voeten van je kind, dan schoenen die meer geld kosten. Wel zijn stevige stappers in bepaalde situaties beter. Stevige schoenen bieden meer comfort en zijn beschermd tegen stoten en scherpe voorwerpen. Wel blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat juist soepele kinderschoenen de natuurlijke ontwikkeling van de kindervoeten het minst verstoort.

 

Wist je dat de helft van alle kinderen over de hele wereld te kleine schoenen dragen?

 

Kinderschoenen moeten vooral goed passen

Bij het kopen van kinderschoenen is het van belang dat ze lekker zitten en goed passen. Alleen, dat lekker zitten, dat is best lastig te ontdekken met een jong kind. Om te bepalen of de schoenen passen en fijn zitten, geeft Allard Hosman ons de volgende tips:

  • Kinderschoenen moeten ruim genoeg zijn, zowel in de lengte als de breedte.
  • Je kind moet zijn tenen in de schoen kunnen spreiden, bewegen en buigen.
  • Om te checken of de schoenen aan de voorkant voldoende ruimte bieden, kun je met je duim op de schoenenneus drukken.
  • Laat je kind met zijn nieuwe schoenen een rondje door de winkel lopen of rennen. Let goed op de bewegingen die hij maakt.

 

 

Deze methode kun je beter niet toepassen

Een veel gebruikte methode die toegepast wordt om kinderschoenen te passen is; de voet helemaal voor in de schoen te schuiven en je vinger tussen de hak en de achterkant van de schoen te duwen. Dit is volgens Allard Hosman geen betrouwbare methode omdat je niet zeker weet of je kind zijn tenen kromt. Voor het kopen van de  juiste maat kinderschoenen is een nieuwe methode ontwikkeld; de Plus12 voet- en schoenmeter. Dit is een soort schoenenlepel (voor € 12,90) waarmee je de voeten en de exacte binnenmaat van de schoenen kunt meten. De Plus 12 telt bij het meten automatisch 12 mm extra erbij op. Dit heeft de voet namelijk nodig voor voldoende bewegingsvrijheid. Super ideaal dus!

 

Vertrouw niet op schoenmaten! Waarom niet? Studies hebben aangetoond dat op meer dan 90% (!) van de kinderschoenen de verkeerde schoenmaat staat vermeld . Opvallend is ook dat schoenen vrijwel altijd kleiner zijn dan ze zouden moeten zijn

 

Koop voor jonge kinderen schoenen met een flexibele zool

Nog een tip die Hosman geeft is om voor jonge kinderen schoenen met een flexibele zool te kopen. Waarom? Omdat een harde schoenzool die lastig buigt kan leiden tot een verkeerd looppatroon. “Ik vergelijk het met een skischoen”, leg Hosman uit.  “Worden de voeten van een kind beperkt, dan kan hij ze niet goed gebruiken. Je kind kan daardoor pijn krijgen of een looppatroon ontwikkelen dat niet optimaal is.”

 

Heb je interesse in de Puls 12 voet- en schoenenmeter? Voor meer informatie kun je deze video bekijken

 

 

Photo by Bess Hamiti from Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge