Onderzoek,  Zwanger

Kraamzorg aanvragen? Je hebt de kans dat je niet de volledige uren krijgt

Ben je net bevallen? Dan heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg. Het aantal uur ligt overigens helemaal aan hoe je verzekerd bent. Mocht je binnenkort kraamzorg aanvragen? Dan heb je de kans dat je niet de volledige kraamzorg-uren krijgt waar je recht op hebt.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over zwangerschapsverlof

De oorzaak hiervan ligt aan het tekort hebben van personeel. Het gevolg hiervan is dat gezinnen hun kraamverzorgende moeten delen met andere gezinnen en krijgen zij drie uur per dag thuis hulp in plaats van de gebruikelijke zes uur. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Door dit tekort worden ouders in staat gesteld om familieleden in te schakelen om hen te helpen in het huishouden en andere bijkomende bezigheden. Zo kan de kraamverzorgende haar kostbare tijd besteden aan de medische zorg voor de baby.

Te hoge werkdruk

Hoeveel kraamverzorgenden er tekort zijn is niet bekend. Uit een enquete van de Nederlandse Beroepsvereniging van Kraamverzorgenden blijkt wel dat 1 op de 5 binnen vijf jaar het vak gaat verlaten. De zorg heerst bij de kraamverzorgenden voornamelijk in de werkdruk; zoals de velen uren die niet of nauwelijks vergoed worden, bijkomende administratie en werkoverleggen. Daarnaast vinden zij het lastig om werk en privé te combineren vanwege de lange dagen die zij maken.

Zorgelijke verandering in de maatschappij

Persoonlijk vind ik dit een zorgelijke verandering in onze maatschappij. We zijn in de sommige gevallen aangewezen op de zorg van anderen. Niet elk familielid woont even dicht in de buurt.

Ik ben benieuwd of jullie hier ervaring mee hebben. Misschien werk je zelf in de kraamzorg-sector en wil je jouw verhaal hier delen? Laat me weten hoe jullie hier tegenover staan.

 

Photo by Filip Mroz on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge