koortslip gevaarlijk voor baby's
Blogs Opvoeden

Wanneer is een koortslip gevaarlijk voor baby’s?

Ben jij een drager van het herpesvirus? Dan komt het vast eens voor dat je  te maken hebt met een koortslip. Zelf mag ik mij gelukkig prijzen met dit virus. Ik kan je zeggen: “het is bloedirritant!” Het virus komt op momenten tevoorschijn dat het mij nét niet goed uitkomt, zoals op een feestje of vakantie.

Zo’n 1 op de 3 Nederlanders heeft te maken met het herpesvirus. Meestal worden zij er door besmet zonder dat ze het weten. Omdat kinderen en baby’s nog weinig weerstand hebben kun je ze er makkelijk mee besmetten. Als je niet zorgvuldig met het virus omgaat dan kan een koortslip gevaarlijk voor baby’s zijn.

Maar wanneer is het nu precies gevaarlijk, en wat kun je doen om je baby tegen het virus te beschermen? Voordat ik je het antwoord geef op deze twee vragen, vertel ik eerst wat een koortslip is.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie op je huid dat wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Heb je één keer te maken gehad met het virus? Dan blijft dit virus voor altijd in je lichaam zitten. Ze zeggen dat het virus tot leven komt als je stress of vermoeidheid ervaart. Voor mij is dat heel herkenbaar. Zodra ik even niet lekker in mijn vel zit, plopt de koortslip op, heel fijn (NOT!).

Een koortslip begint met wat jeuk aan je lip, daarna wat prikkels, wat zich uiteindelijk vormt in een blaasje. Na een paar dagen klapt het blaasje open en ontstaan er op je lip korstjes. Na een week of anderhalf zijn de korstjes helemaal verdwenen.

Wanneer is een koortslip gevaarlijk voor baby’s?

Dat een koortslip besmettelijk is weten we al. Voor baby’s jonger dan een maand kan het zelfs gevaarlijk zijn. Wanneer zij in contact komen met het herpesvirus kunnen zij een ontsteking krijgen van de hersenen. De baby kan hieraan overlijden.

Antistoffen van de moeder

Mocht je als mama vóór of tijdens je zwangerschap een koortslip hebben, dan heb ik goed nieuws. Het RIVM zegt namelijk dat je tijdens de zwangerschap via het bloed beschermende antistoffen aan je baby geeft, waardoor hij beter beschermd is tegen het herpesvirus.

Hoe bescherm je je baby tegen het herpesvirus?

Volgens de RIVM luidt de boodschap heel duidelijk: “Voorkom dat je met een actieve koortslip direct met de pasgeborene in contact komt”. Maar er zijn nog andere punten waar we rekening mee dienen te houden:

  • Was je handen. Ook vóór en na elke verzorging van je baby.
  • Geef je borstvoeding? Wees dan voorzichtig. Ben je niet zeker wat je moet doen? Neem contact op met de huisarts.
  • Probeer niet te dicht met je gezicht bij je baby te komen. Bij voorkeur kun je een mondkapje dragen.

 

Heb jij wel eens een koortslip gehad?

Photo by Julie Johnson on Unsplash

 

 

 

 

2 thoughts on “Wanneer is een koortslip gevaarlijk voor baby’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *