kinderen slapen slechter
Opvoeden

Kinderen slapen steeds slechter en dit is de oorzaak

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor onze gezondheid. Het is essentieel voor de aanmaak van allerlei hormonen die je opgewekter maken waardoor je je weer beter kunt concentreren. Tja, dan is het best even schrikken als uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds slechter slapen. Volgens onderzoekers zijn er een aantal oorzaken.

 

Lees ook: Help! Mijn kind wil niet slapen

 

Steeds meer kinderen hebben te maken met een slaapstoornis

Het slechte slapen is zelfs zo verontrustend dat in de afgelopen 6 jaar het aantal kinderen met een slaapstoornis dat in het ziekenhuis werden opgenomen, enorm is gestegen. In het jaar 2012 waren dit nog 6520 kinderen onder de 16 jaar. Dit jaar is dit gestegen naar 9429 kinderen.

Computerspelletjes en social media

Eén van de oorzaken waardoor kinderen slechter slapen is dat zij steeds vaker tot laat in de avond op hun telefoon of achter de computer zitten. Beeldschermen stralen blauw licht uit en beïnvloeden op een negatieve de melatonine-aanmaak in het lichaam. Dit stofje hebben wij, maar ook onze kinderen nodig om in slaap te kunnen vallen.

Doordat zij tot s’ avonds laat achter het beeldscherm zitten, begint hun lichaam pas met de melatonineproductie als zij rustig in bed liggen. Hierdoor kan het dus heel lang duren voordat zij in slaap vallen. De onderzoekers benadrukken dan ook dat het belangrijk is dat ouders strict moeten omgaan met de bedtijden van hun kinderen.

Voedingspatroon

Ook speelt het voedingspatroon een belangrijke rol of  kinderen goed of slecht slapen. Het effect van suiker en de welbekende energiedrankjes spelen van grote invloed op de nachtrust. Die werken tot laat in de avond gewoon door.

Daarbij kunnen kinderen door te veel suiker overgewicht krijgen. Overgewicht kan weer zorgen voor een slechte nachtrust. En niet voldoende slaap, vergroot ook weer de kans op overgewicht. Je leest het al; er ontstaat een vicieuze cirkel.

Advies aan alle ouders

Een advies die de onderzoekers dan ook aan ouders willen geven; Zorg ervoor dat jullie kinderen aan het einde van dag tot rust komen. En laat hen zeker een uur voordat zij gaan slapen niet meer achter het beeldscherm zitten.

 

Hoe kijk jij tegen dit nieuwsbericht aan? 

 

Bron: OnderzoekJM ouders

Photo by Annie Spratt on Unsplash

 

 

2 thoughts on “Kinderen slapen steeds slechter en dit is de oorzaak

  1. Het klinkt zo logisch en ik denk bij alles ‘Ja duh, mijn kindje mag dat zometeen echt niet.’ Maar ik geloof dat ik eerst maar eens moet beginnen met deze regels toepassen op mezelf! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *